Aktualno

SURADNJA U ZAUSTAVLJANJU NASILJA MEĐU DJECOM Grilec: ‘Svatko je dužan prijaviti zlostavljanje’

SURADNJA U ZAUSTAVLJANJU NASILJA MEĐU DJECOM Grilec: 'Svatko je dužan prijaviti zlostavljanje'

Osim preventivnog djelovanja koje mora biti sustavno i trajno, ključ je i da svatko od nas, kad prepozna nasilje bilo koje vrste to prijavi odgovornim institucijama. Ljudi često ne prijavljuju nasilje i smatraju da je bolje ne miješati se u to jer nemaju povjerenja u te institucije pa nasilje nekad prolazi nekažnjeno ili se na njega kasno reagira – rekao je voditelj Poliklinike za zaštitu djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik Davor Grilec na konferenciji za medije na temu nasilja nad i među djecom u prostorima OB Dubrovnik u ponedjeljak.

Udruga Poseban prijatelj u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik i Poliklinikom za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih dubrovačke bolnice u sklopu projekta ‘Zaustavi nasilje’ okupila je ključne dionike koji se bave problematikom nasilja nad i među djecom u svrhu razgovora o intersektorskoj suradnji, preprekama i budućim aktivnostima.

O ulozi policije u djelovanju protiv nasilja nad i među djecom govorio je ravnatelj Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

– Policija je samo jedan od sudionika u zaustavljanju nasilja među djecom. Policija je bitan čimbenik u represiji nedjela koja čine maloljetnici ili koja su na njihovu štetu. Zaključak je da trebamo učvrstiti našu međuresornu suradnju, iako ona već postoji, trebamo češće i srčanije postupati u određenim slučajevima, odnosno u povezivanju i razmjeni podataka kako bi zaštitili djecu koja su žrtve nasilja. Kad govorimo o nasilju u Dubrovniku imamo dilemu je li ima više nasilja nego što ga se prijavljuje. Držimo da ga ima više jer su oblici nasilja drugačiji nego u prošlosti. Iz godine u godinu svjedoci smo kako postoji nasilje koje nije samo fizičko, već postoji i virtualnog nasilja koje dolazi s napretkom tehnologije – kazao je.

Na raspravu koja je prethodila konferenciji osvrnuo se i Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika.

– Ovaj okrugli stol smatram prvim u nizu okruglih stolova koji bi trebali govoriti o problemu sve većeg nasilja nad i među djecom. Činjenica je da nisu samo škole te koje bi se trebale s time nositi, niti je to Centar za socijalnu skrb, niti policijska uprava. Jedino zajedno možemo polučiti rezultate. Onog trenutka kad društvo krene rješavati probleme unutar obitelji velikim dijelom će se riješiti i problemi koji se preko obitelji pretaču na dijete koje onda zapravo vrši nasilje nad vršnjacima – objasnio je.

O samoj problematici rada s djecom žrtvama nasilja, kao i zlostavljačima govorilo je stručno osoblje Opće bolnice, Centra za socijalni rad Dubrovnik i Zavoda za javno zdravstvo.

– Važno je da svaka ustanova radi u okviru svojih ovlasti, ali je jako važna i njihova suradnja, kao i uvažavanje među stručnjacima da bi se poteškoće unutar obitelji razriješile. Bitno je i razvijanje preventivnih programa, tako da djeca od predškolske dobi znaju prepoznati nasilje i kako se s tim suočiti, kao i osnaživanje kapaciteta roditelja kako bi se što bolje s tim nosili. Zlostavljanje često uključuje zadirkivanje, neprihvaćenost u razredu, dakle male detalje koji mogu ukazati na zlostavljanje, ali bitno je to da ih svatko može prijaviti. Čak i ako se ispostavi da se ne radi o nasilju, bitno ga je prijaviti kako bi se uključili stručnjaci – istaknula je Ružica Misir, ravnateljica Centra za socijalni rad Dubrovnik.

– U životu sve nažalost počinje i završava u bolnici, ali na sreću bolnica je dio sustava. Sustava koji se bavi ljudima, i u ovakvim situacijama poput nasilja među djecom potrebna je nulta stopa tolerancije i bolnica se organiziranjem Poliklinike za mentalno zdravlje djece uključila ne samo u prevenciju već i liječenje posljedica vršnjačkog nasilja. To još uvijek nije dovoljno i potreban je multidisciplinaran pristup, ne samo zdravstvenog i represivnog sustava već i cijele zajednice, uključujući grad i županiju – pojasnio je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

– Mladi itekako znaju reći što im je i ako se radi o žrtvama nasilja oni se povjeravaju svojim roditeljima. Međutim pitanje je kako da roditelji reagiraju, kome i kako da se obrate da zaštite svoje dijete. Roditelji se sa žrtvama nasilja često nalaze u klopci. Ako izađu s tim, često ih se dodatno stigmatizira pa ponovno nailaze na nasilje. Može ih se neozbiljno shvatiti, a roditelji vrlo često i kad su svjesni da su im djeca žrtve nasilja ne idu s time vani da bi zaštitili dijete. Sustav može biti neučinkovit pa ne žele dijete i sebe izlagati dodatnim traumama – naglasio je Davor Grilec, voditelj Poliklinike za zaštitu djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik.

– Današnjim okruglim stolom jačamo suradnju jer ništa ne možemo sami. Istaknula bih da pri zaštiti žrtve nasilja da bi mogla nastaviti sa svojim životom moramo misliti i na nasilnika. Kad se radi o djeci koja su nasilnici, to su nesretna djeca koja dolaze iz disfunkcionalnih obitelji i nije im dobro kod kuće. Ako s njima ne radimo, onda nismo odradili potpun posao. Radimo sa žrtvama i s nasilnicima, to je zadatak našeg Odjela za mentalno zdravlje – zaključila je Martina Jerinić Njirić, s Odjela za mentalno zdravlje.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist