Grad

SURADNJA S POLJSKOM Dubrovnik i Lublin, zajednički festival u čast Rogowskom

SURADNJA S POLJSKOM Dubrovnik i Lublin, zajednički festival u čast Rogowskom

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić primila je jučer predstavnike poljskog grada Lublina, direktora Međunarodnog centra za suradnju grada Lublina Krzysztofa Stanowskog i direktora Odjela za kulturu Michala Karapuda. Sastanku su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje i ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.

Tema prijema bila je inicijativa za zajedničku organizaciju „Rogowski festivala“ koji bi se održao sljedeće godine u Lublinu i Dubrovniku, u čast vrsnog poljskog skladatelja i dirigenta Ludomira Michała Rogowskog. Rogowski je rođen u Lublinu 1881., a nakon iznimne karijere u kojoj se istaknuo kao predavač u Vilniusu, te dirigent u varšavskoj Maloj operi, od 1926. živio je u Dubrovniku gdje je i umro 1954. godine. Za vrijeme života u Dubrovniku živio je i stvarao glazbu, zbog čega skladbe iz njegova orkestralnog i vokalnog opusa imaju dubrovačka obilježja. Za Novelu od Stanca Marina Držića skladao je 1953. scensku glazbu.

Osim o detaljima organizacije, razgovaralo se i o drugim oblicima suradnje u zajedničkim interesima, poglavito između Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Lublinske filharmonije.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist