Grad

SURADNJA S BOSCHOM Dubrovnik želi postati ‘pametan grad’

SURADNJA S BOSCHOM Dubrovnik želi postati 'pametan grad'

‘Dubrovnik – pametni grad’ naziv je sastanka na kojem su predstavnici partnerstva Bosch-Raafourty s gradonačelnikom Frankovićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac razgovarali o transformaciji Dubrovnika u ‘pametni grad’.

-Tvrtka Bosch svjetski je lider u industriji četvrte generacije, a posebno u primjeni novih tehnologija u pametnim rješenjima za urbana središta. Ove projekte financiramo kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja naših sedam velikih gradova. S Boschom smo pričali i o potencijalnim ulaganjima, ne samo u Dubrovnik, već i Hrvatsku – rekla je Žalac.

-Ovo je tek početni sastanak, a vjerujem da postoji mogućnost uvođenja ‘smart city’ projekata u Dubrovniku. Kad se takav sustav uvede, uvjereni smo da postoji mogućnost financiranja takvih projekata iz EU fondova, a zato je ministrica Žalac s nama – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

-Naš najveći problem su prometne gužve i parkiranje. Predstavili smo slučaj Dubrovnika i dali prijedloge rješenja i poboljšanja. S Boschom ćemo vidjeti koje su mogućnosti unutar njihovog sustava. ‘Smart city’ rješenja ne tiču se samo prometa i parkiranja, već i vode, kanalizacije i rasvjete – smatra Franković.

-Mi smo velika tvrtka s desetgodišnjim iskustvom osmišljavanja ‘pametnih gradova’. Imamo novu tehnologiju i dobra iskustva rada s gradskim upravama. Željeli bismo imati projekt i u Dubrovniku jer možemo ponuditi lijepa rješenja za današnje i buduće probleme grada – rekao je direktor tvrtke Bosch Klaus Peter Fouquet.

-Ako je ijedan povijesni grad spreman na vlastitoj tradiciji transformirati se u ‘pametan grad’, onda je to Dubrovnik. Bosch je zainteresiran u suradnji s Gradom i Ministarstvom razviti specifičnu platformu koja će na racionalan način integrirati ‘smart city’ rješenja, koja se neće provoditi bez unaprijed osmišljene strategije. Želimo razviti ‘pametni grad’ jer se pametno služimo pametnim tehnologijama – izjavio je direktor tvrtke Raafourty Davor Žuvić.

-Bosch i Raafourty već pripremaju rješenja za jednu ‘smart city’ platformu, koju bi dubrovačka razvojna agencija trebala korigirati u mjeri stvarnih potreba građana. Priprema platforme pametnog upravljanja resursima grada najjeftiniji je dio, a financijska vrijednost znat će se kad se platforma razvije. Nijedan grad nema toliko novca da se odjednom transformira u ‘pametan grad’, makar Dubrovnik znamo kao bogat hrvatski grad. Tu je potrebna mudrost gradske uprave u procjeni prioriteta u rješavanju akutnih problema. Mi inzistiramo da se prvo sagleda cjelina, a na toj platformi implementiraju pojedina pametna rješenja – naglasio je Žuvić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist