Peškafondo

Sulejman V. i suze sultanija

Sulejman V. i suze sultanija

I motale su se sultanije danima oko njega, svoga Sulejmana. Svaka je imala svoj plan, a cilj im je bio isti, zavladati haremom. Sultanija Hurem, je pošto poto htjela zadržat svoje mjesto, a sultanija Mahidevran je odlučila svu sultanovu pažnju i ljubav skrenuti samo na sebe i postati opet prva sultanija.

Danima se vodila žestoka i podmukla bitka među njih dvije. Ma namjerno se sultan Veličanstveni doveo u tu situaciju. Godilo mu je da se njih dvije malo počerupaju radi njega. Proradio je muški ego, a pravo ga budi, dosadilo mu je i monotonija u okruženju sultanije Hurem. Postavljala je toliko uvjeta, a opet se ljigavo dodvoravala velikom veziru Ibrahimu-paši Paržaninu.
I tako je Sulejman Veličanstveni odlučio utješiti Mahidevren. Zagolicalo ga je što to ona njemu, nakon pustih godina može ponuditi, poželio je obnovit uspomene na staru slavu. Jer ipak, bez obzira na bolan razlaz, imao je s njom par lijepih godina. A bilo mu je jako zanimljivo vidjeti je kako se opet trudi. Obećala mu je vijernost, a on njoj da će opet postati prva, jedna i jedina. I on, Sulejman veličanstveni, na trenutak nije odolio…

Sultanija Mahidevren je bila sretna, presretna. Po cijelom se sandžaku stala hvalit kako je Sulejman opet njezin i kako je u ponedjeljak Hurem gotova. Kako pada ona i njezin harem. Ali došao je dugi vikend, i sve je izmaklo kontroli. Sulejman Veličanstveni nije mogao odoljeti suzama sultanije Hurem, jednostavno je pao na njih. Ali pao je i na Huremina obećanja. I nakon što su lijepo divanili kod Gül-age u Lozici, odlučio ju je ostaviti na čelu harema, a sultaniju Mahidevran tamo gdje joj je i mjesto. Uostalom, znao je da će s Hurem vladati još nekoliko mjeseci, tako da nije bilo potrebe raditi bilo kakve drastične promjene. Također je bio siguran da će od Hurem dobiti sve što mu padne na pamet, a do svog prijatelja velikog vezira Ibrahima i nije previše mario, sa slugama se lako izlazi na kraj.

I dok su se događale svekolike spletke i povijesne zbilje, ni mladog princa od harema Mustafe, a ni Nore nije bilo na vidiku. Izvukli su se neopazice u najskrovitija mjesta u haremu i šurovali. U svakom slučaju izazvali su bijes sultanije Hurem…
Kojim ćemo sve intrigama i novim zapletima biti svjedoci u cariGradu na dvoru Sulejmana V. doznat ćemo tijekom narednih 157 dana domaće serije.

Svaka sličnost sa Perom V., Olgom M., Dubom Š., Nikom Š., Tatjanom Š.B., Božom M. i inima je možda namjerna…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović