Hrvatska

Šuicin apel u Europskom parlamentu: Spasimo naše more

Dubravka Šuica u Europskom parlamentu

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u zanimljivoj raspravi na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te je u razmjeni gledišta s izvršnim direktorom Europske agencije za okoliš (EEA) Hansom Bruyninckxom upitala kako Europska unija planira zaštiti more i priobalje.

– Iznimno sam zainteresirana za more i moja pažnja je usmjerena na čistoću i održivo stanje mora i priobalja. Na koji način planirate provoditi odredbe u zemljama Mediterana, Crnog mora i naposljetku Jadranskog mora. Važno je naglasiti da sve zemlje koje imaju izlaz na ta mora nisu članice Unije te ne podliježu pravnoj stečevini EU. Na koji način možete implementirati i provesti odredbe i postoji li način da se ujednače politike očuvanja mora svih tih zemalja bez obzira što nisu punopravne članice Unije – upitala je Šuica.

Europska agencija za okoliš (EEA) je tijelo EU-a zaduženo za pružanje pouzdanih i neovisnih informacija o okolišu. Glavna uloga EEA je zaštita i poboljšanje stanja okoliša radi postizanja održivog razvoja u Uniji s ciljem da donosi odluke temeljene na pouzdanim informacijama o poboljšanju okoliša, o integriranju ekoloških razmatranja u gospodarske politike i kretanju prema održivosti.

– Agencija ulaže mnogo napora u provedbu odredaba EU i ujednačavanje politika očuvanja mora, a kroz brojne sporazume je izražen posebni angažman Europske agencije za okoliš. Konstantno se radi na poboljšanju očuvanja kvalitete mora i oceana, a jedino je suradnja pravi ključ za postizanje tog cilja – odgovorio je Bruyninckx.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist