Politika

Šuica za povrat otuđenih kulturnih dobara

Na današnjoj raspravi u Odboru za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu o Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o povratu kulturnih dobara nezakonito iznesenih s područja države članica EU-a, sudjelovala je i zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica.
 

-“Shvaćam da je Direktiva o povratu otuđenih kulturnih dobara na snazi od 1.1.1993.godine, ali ukoliko postoji mogućnost da se amandmanima nešto promjeni, zalažem se za pomicanje  datum na 1. siječanj 1991. godine kako bi i otuđena  hrvatska kulturna baština bila obuhvaćena ovom direktivom,” naglasila je Šuica.
 
Poznato je da je osnovano međudržavno povjerenstvo za povratak kulturnih dobara iz Srbije sa popisom dobara koji su predmet obrade, a radi se o tisućama kulturnih predmeta koji su otuđeni iz Hrvatske, a dinamika povrata bit će poznata do kraja 2013. godine.
 
-Iako nisam punopravna članica Odbora, nedavna događanja u hrvatskoj povijesti su me potakla da sudjelujem u raspravi vezanoj za otuđivanjem kulturnih dobara s našega područja, a potrebno je i podržati instrumente koji su nam na raspolaganju kako bi imali zajedničku bazu podataka”, dodala  je Šuica-
 
Unatoč odličnom izvješću Marie-Christine Vergiat ipak dostupni podaci o broju riješenih postupaka o povratku otuđenih kulturnih dobara bi mogli biti neprecizni zbog činjenice da je Hrvatska pristupila naknadno EU, a podaci iz Hrvatske nisu uneseni te bi sigurno statistika bila drugačija kada bi se unijeli i podaci iz Hrvatske.
 

 

Pročitajte još

GRADSKO VIJEĆE ODLUČUJE Ukida se bivši Medovićev odjel za imovinu

Dulist

MINI SUKOB Kako je Pezo izgurao Matušića s liste za Sabor

Andrea Falkoni Račić

ČEKA SE ODLUKA SREDIŠNJICE HDZ-a Franković u reizbor tek nakon lokalnih izbora?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija