Natrag
19.2.2019 01:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

Šuica za povrat otuđenih kulturnih dobara

27.11.2013 @ 14:54 Ana Prohaska Politika

Podijelite:

Na današnjoj raspravi u Odboru za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu o Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o povratu kulturnih dobara nezakonito iznesenih s područja države članica EU-a, sudjelovala je i zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica.
 

-“Shvaćam da je Direktiva o povratu otuđenih kulturnih dobara na snazi od 1.1.1993.godine, ali ukoliko postoji mogućnost da se amandmanima nešto promjeni, zalažem se za pomicanje  datum na 1. siječanj 1991. godine kako bi i otuđena  hrvatska kulturna baština bila obuhvaćena ovom direktivom,” naglasila je Šuica.
 
Poznato je da je osnovano međudržavno povjerenstvo za povratak kulturnih dobara iz Srbije sa popisom dobara koji su predmet obrade, a radi se o tisućama kulturnih predmeta koji su otuđeni iz Hrvatske, a dinamika povrata bit će poznata do kraja 2013. godine.
 
-Iako nisam punopravna članica Odbora, nedavna događanja u hrvatskoj povijesti su me potakla da sudjelujem u raspravi vezanoj za otuđivanjem kulturnih dobara s našega područja, a potrebno je i podržati instrumente koji su nam na raspolaganju kako bi imali zajedničku bazu podataka”, dodala  je Šuica-
 
Unatoč odličnom izvješću Marie-Christine Vergiat ipak dostupni podaci o broju riješenih postupaka o povratku otuđenih kulturnih dobara bi mogli biti neprecizni zbog činjenice da je Hrvatska pristupila naknadno EU, a podaci iz Hrvatske nisu uneseni te bi sigurno statistika bila drugačija kada bi se unijeli i podaci iz Hrvatske.
 

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana