Natrag
23.2.2019 12:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

ŠUICA U EU PARLAMENTU Treba hitno obeštetiti hrvatske logoraše!

10.3.2015 @ 21:53 Dulist Aktualno

Podijelite:

HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica u Europskom je parlamentu naglasila kako hitno treba obeštetiti logoraše crnogorskih koncentracijskih logora, ali i riješiti pitanje Prevlake.

– Iako je nemoguće kompenzirati boli uzrokovane mučenjem prije samo dva i pol desetljeća u crnogorskim koncentracijskim logorima, ohrabruje činjenica da je u tekst Rezolucije ipak uvršten apel Društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora iz Dubrovnika za adekvatnim i pravičnim obeštećenjem hrvatskih logoraša u Crnoj Gori, ali i sukcesija objekata bivše JNA – istaknula je Šuica.

Ususret sutrašnjeg glasovanja o Izvješću o napretku Crne Gore za 2014. godinu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, predstavnici Vijeća EU, Europske komisije i europarlamentarci pohvalili su ostvareni napredak, ali su i ukazali na ono što EU očekuje od crnogorskih vlasti na putu u Europsku uniju. U raspravi je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica koja je izrazila zadovoljstvo jer su svi amandmani hrvatske EPP delegacije uvršteni u tekst Rezolucije, bilo kao kompromisni ili samostalni.

– U cilju očuvanja dobrosusjedskih odnosa i dalje ćemo ustrajati na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja s Crnom Gorom i to u ranoj fazi pristupnih pregovora s EU, kako između ostaloga stoji u Rezoluciji. Posebno naglašavam poziv Europskog parlamenta koji će biti upućen Crnoj Gori na brzo i učinkovito rješavanje graničnih pitanja, a ovdje posebno ističem granicu na Prevlaci – poručila je zastupnica Šuica.

Parlament u Izvješću prepoznaje Boku Kotorsku kao multietničku sredinu te poziva vlasti na očuvanje i zaštitu multinacionalnog identiteta toga područja.

Šuica je također istaknula važnost provedbe učinkovite istrage o ratnim zločinima u skladu s međunarodnim normama bez odlaganja, te je dodala kako EU očekuje od Crne gore da efikasno provede zaključke Europskog parlamenta, dok će s druge strane Hrvatska i dalje podupirati njezin europski put dijeleći bogato iskustvo u pregovorima s EU.

Komentari





O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana