Politika

Šuica na kongres EPP-a u Dublinu

Dubravka Šuica

U glavnom gradu Irske, Dublinu 6. i 7. ožujka održao se dvodnevni kongres najveće europske političke grupacije Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripada i Hrvatska demokratska zajednica.

Na Kongresu je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, a hrvatsku delegaciju od 11 predstavnika predvodip je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U govoru pred sudionicima iz 39 zemalja, predsjednik HDZ-a Karamarko se zahvalio predsjedniku EPP-a Josephu Daulu na podršci Hrvatskoj tijekom procesa pridruživanja Europskoj uniji izražavajući solidarnost s ukrajinskim narodom budući da je Hrvatska imala težak put do samostalnosti i Domovinski rat. Sudionici kongresa tajnim su glasovanjem potvrdili Daula za predsjednika EPP-a.

Kongres se održava uoči predstojećih izbora za Europski parlament koji će se održati od 22. do 25. svibnja 2014. godine na razini EU te je usvojen i izborni program, a ključni prioriteti EPP-a u narednim godinama će biti borba za radna mjesta za sve europske građane i prosperitetna Europa.

Naglasak je stavljen i na gospodarski oporavak i rast te stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Europskim pučanima je prioritet u idućem razdoblju vratiti povjerenje građana, uz rješavanje problema nezaposlenosti, a posebice mladih.

Na izbornom kongresu bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izabran je za kandidata EPP-a za predsjednika Komisije, koji bi ukoliko se ostvare dobri rezultati trebao naslijediti sadašnjeg predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosoa koji je također član EPP-a. Juncker je dobio 382 glasa, a njegov protukandidat Michel Barnier 245 glasa, dok su dva glasa bila nevažeća.

Pročitajte još

[IZBORI 2020.] MATO FRANKOVIĆ Birači znaju da kriza nije vrijeme za eksperimente nego za dokazane ljude

Dulist

MOSTOVCI POZIVAJU BIRAČE Izađite na izbore i borite se za sebe, svoj dom i obitelj. Glasajte za promjene

Dulist

HDZ-OVCI PORUČUJU ‘Plenkovićeva Vlada uspješno se nosila s krizama koje se događaju jednom u sto godina’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija