Politika

Šuica na kongres EPP-a u Dublinu

Dubravka Šuica

U glavnom gradu Irske, Dublinu 6. i 7. ožujka održao se dvodnevni kongres najveće europske političke grupacije Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripada i Hrvatska demokratska zajednica.

Na Kongresu je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, a hrvatsku delegaciju od 11 predstavnika predvodip je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U govoru pred sudionicima iz 39 zemalja, predsjednik HDZ-a Karamarko se zahvalio predsjedniku EPP-a Josephu Daulu na podršci Hrvatskoj tijekom procesa pridruživanja Europskoj uniji izražavajući solidarnost s ukrajinskim narodom budući da je Hrvatska imala težak put do samostalnosti i Domovinski rat. Sudionici kongresa tajnim su glasovanjem potvrdili Daula za predsjednika EPP-a.

Kongres se održava uoči predstojećih izbora za Europski parlament koji će se održati od 22. do 25. svibnja 2014. godine na razini EU te je usvojen i izborni program, a ključni prioriteti EPP-a u narednim godinama će biti borba za radna mjesta za sve europske građane i prosperitetna Europa.

Naglasak je stavljen i na gospodarski oporavak i rast te stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Europskim pučanima je prioritet u idućem razdoblju vratiti povjerenje građana, uz rješavanje problema nezaposlenosti, a posebice mladih.

Na izbornom kongresu bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izabran je za kandidata EPP-a za predsjednika Komisije, koji bi ukoliko se ostvare dobri rezultati trebao naslijediti sadašnjeg predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosoa koji je također član EPP-a. Juncker je dobio 382 glasa, a njegov protukandidat Michel Barnier 245 glasa, dok su dva glasa bila nevažeća.

Pročitajte još

KAMPANJA POČINJE U ČETVRTAK Tko je predao samo svoj potpis?

Dulist

NOVA EUROPSKA KOMISIJA Dubravka Šuica potvrđena za potpredsjednicu

Dulist

CROBAROMETAR Evo kako bi ‘prošli’ predsjednički kandidati da su danas izbori

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija