Politika

ŠUICA: ‘I znanost potvrđuje da medicinski kanabis pomaže oboljelima od raka!’

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, danas je održana rasprava o rezoluciji za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe ali i o borbi i prevenciji raka na kojima je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica, koja je ujedno i izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za usmeno pitanje i rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Naime, pregled postojeće znanstvene literature o medicinskom kanabisu daje uvjerljive ili zadovoljavajuće dokaze da kanabis i kanabinoidi imaju terapijske učinke te da liječe kroničnu bol u odraslih, ublažavaju mučninu i povraćanje u slučaju kemoterapije i umanjuju simptome spastičnosti u pacijenata s multiplom sklerozom.

-U protekloj godini, moj rad u Europskom parlamentu bio je posebno usmjeren na javno zdravlje, borbu protiv raka, podizanje svijesti javnosti o toj teškoj bolesti i na pristup medicinskim uslugama i lijekovima. Prilikom izrade ove rezolucije željeli smo se usredotočiti na podupiranje kvalitetnih istraživanja lijekova koja se temelje na kanabisu, kao i na razlikovanju lijekova na bazi kanabisa koji su prošli klinička ispitivanja i koji su regulatorno odobreni, te samog medicinskog kanabisa. Jasno želim diferencirati upotrebu kanabisa za medicinske svrhe i njegovu zlouporabu!’
Izraz ‘medicinski kanabis’ je u velikoj mjeri nedefiniran s pravnog stajališta i ostaje nejasan i otvoren za različita tumačenja što bi se trebalo bolje definirati i urediti ovom Rezolucijom. Osim toga, važan zadatak ove rezolucije je napraviti strogu razliku između upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i njegove zloupotrebe. Također, zemlje Europske unije u velikoj se mjeri razlikuju u pristupu propisima za kanabis, uključujući zakonodavstvo o kanabisu za medicinske svrhe, na primjer o maksimalnim razinama dopuštenih koncentracija THC-a i CBD-a.
-Čak i u onim državama članicama u kojima je medicinski kanabis zakonit, uvjeti za pristup, propisivanje, kupnju, određivanje cijena, povrat novca kao i razina znanja zdravstvenih radnika o uporabi takvih lijekova uvelike se razlikuju i predstavljaju problem za pacijente. U Rezoluciji smo pozvali Komisiju i nacionalne vlasti da rade zajedno kako bi osigurali pravnu definiciju medicinskog kanabisa i da napravimo jasnu razliku između lijekova na bazi kanabisa odobrenih od EMA-e ili drugih regulatornih agencija, medicinskog kanabisa kojeg ne podržavaju klinička ispitivanja i kanabisa za druge primjene’ – zaključila je zastupnica Šuica u svome obraćanju na plenarnoj sjednici.
Rad europskih institucija i agencija o podizanju svijesti o značaju istraživanja i pravnoj definiciji medicinskog kanabisa od najveće je važnosti i može pomoći samo pacijentima kojima su zbilja potrebni ti lijekovi, uz stroge propise i temeljitu analizu.

-Manifesto protiv raka koji je izdan u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, je upravo produkt intenzivnog rada intergrupe MAC (Members Against Cancer) i jako loše statistike u pojedinim zemljama Europske unije jasno pokazuju da je situacija alarmantna, da je u Europi zavladala epidemija raka, te situaciju treba riješiti na europskoj razini na način da svakom pacijentu budu jednako dostupni svi lijekovi! – stoji u priopćenju zastupnice Šuice.

Pročitajte još

Vijećnici dali suglasnost investitorima za izgradnju i financiranje ceste na Babinom kuku

Andrea Falkoni Račić

BARAČ SMATRA ‘Dodjela prostora i javnih površina bez natječaja omogućuje politički reket’

Andrea Falkoni Račić

‘Srđevci će glasati za mene kad na Srđu napravimo repliku Kuće cvijeća’

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija