AktualnoUrednički izbor

SUGRAĐANI RAZOČARANI Ambiciozno najavljen trg ispred GOŠK-a potpuni je promašaj

SUGRAĐANI RAZOČARANI Ambiciozno najavljen trg ispred GOŠK-a potpuni je promašaj

U studenom 2019. Grad Dubrovnik započeo je s uređenjem prostora ispred Lapadskog stadiona, a proteklog utorka, trg je dovršen. Potvrdio nam je to Mato Butijer, iz tvrtke Alfaplan građenje, inače izvođača radova. Prema najavama, na ovoj se javnoj površini trebalo napraviti novo popločanje, postaviti dvije do tri klupe, ukloniti staru telefonsku govornicu i srediti kabele koji ‘vire’ iz pločnika. Postavljena je i podna rasvjeta, kao i mjesta za zadržavanje bicikli. Prostor trga dugo je bio ograđen te su se sugrađani pitali koji se sve to radovi odvijaju te su zamišljali kako će izgledati njihovo novo mjesto druženja.

Prije manje od mjesec dana, prostor je otkriven, a građani su ostali u čudu. Jedino što su vidjeli bila je zabetonirana podna podloga, djelomično promijenjene ‘kocke’ na podu, stara govornica, koja je doduše smetala, uklonjena je. Naime, klupa je ovog utorka postavljena (samo jedna), fontana je stavljena na sam kraj prostora te je se ne doživljava kao dio cjeline. Kanta za smeće skriva se iza obližnjeg stabla. Sve je to razočaralo sugrađane koji su od projekta očekivali više. Počeli su se pitati gdje su ostali sadržaji? Iz Gradske uprave ističu kako je ideja bila urediti prostor da ne izgleda kao da je iz prošlog stoljeća. Nije bio cilj raditi neki veliki trg, već je pripremljen ‘mali simpatični projekt’. Navečer, naglašavaju pak iz Gradske uprave, prostor lijepo izgleda jer je osvijetljen podnom rasvjetom.

— Provučene su instalacije, voda, struja, postavljene lampe, rubnjaci i kocke su promijenjene i to je to. Dobili smo kvalitetniji prostor, sigurno kvalitetniji od onoga koji je tu prije bio – naglasili su iz Grada. Za komentar o projektu zatražili smo i izvođača radova tvrtku Alfaplan građenje. Vlasnik Mato Butijer rekao je kako je u sklopu ovog projekta na trg stavljena klupa od UHPC betona duljine 5,4 m izgleda natur beton, tipsku kantu za smeće izgleda natur beton, polietilensku tipska fontanu promjera 580 milimetara, stalak za bicikle od UHCP betona, osam komada izgleda natur beton te čelični obruč oko stabla. Pitali smo izvođača radova također i jesu li se radovi izvršili unutar zadanog roka, a odgovorio nam je kako su radovi provedeni sukladno ugovoru u roku 75 kalendarskih dana nakon uvođenja u posao, odnosno do 31. siječnja 2020. Inače, projekt je vrijedan 364.638 kuna.

— Izuzetak je dostava i ugradnja klupe od UHCP betona koja je isporučena iz Španjolske u transportu oštećena te je proizvođač proizveo i dostavio novu koja je upravo danas ugrađena. Radovi predviđeni ugovorom o izvođenju radova na javnoj površini ispred gradskog stadiona u Lapadu su završeni – odgovorili su nam iz Alfa plana ovog utorka.

Digli su pare

Odlučili smo se zaputiti na trg i upitali prolaznike što misle o njegovom novom izgledu.

— Mislio sam da će to biti malo ljepše. Ni ove kocke nisu stavili na lijep način. Mislio sam da će ovo biti stvarno fontana, a to je obično pilo. Jedino što su dobro stavili je ovo za bicikle. Puno se hvalilo, a malo je ispalo. Mogli su barem maknuti ovaj stup od struje – rekao je jedan naš sugrađanin dodavši: ‘Koliko su dugo radili za – ovo’. Za brojne građane on izgleda isti kao i prije i ne vide velike promjene.

— Digli su pare, a nisu ništa napravili. Bile su prije dvije klupe, a sad je samo jedna. Gore je nego prije. A znate li koliko su digli solada? Samo su maknuli ‘kocke’ i opet ih vratili, i malo betona izlili. To je sve što su napravili. Znam da su bacili pare – navodi naš sugrađanin. ‘Rekli su vodoskok napraviti’, kaže nam stanovnik Lapada ne krijući razočaranje na licu. Za njega novi izgled nije različit od prijašnjeg. Čak ističe: ‘Bolje je bilo prije’.

Što su nam još prokomentirali naši sugrađani o novom izgledu prostora ispred GOŠK-ovog igrališta, pročitajte u tiskanom izdanju DuLista. Čekamo vas na kioscima!

mp/lr

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist