Crna kronika

Sud odbio izručiti Alessandra Francuskoj!

Sud odbio izručiti Alessandra Francuskoj!

Alessandro Melato  (26) koji je s ocem Antoniom Melatom (56) u nedjelju uhvaćen dok su se spremali na put prema Zračnoj luci, pri navodnom pokušaju bijega iz Hrvatske, nije imao nikakve isprave pomoću kojih bi napustio državu.

Naime, dvojica Talijana iz Padove, otac i sin, uhvaćeni su pod sumnjom da je 56-godišnjak navodno jedan od vodećih šefova 'Ndranghete', kalabrijske mafijaške organizacije, koji su iz Dubrovnika organizirali prodaju i raspačavanje kokaina po cijeloj Europi.
 
ZABRANA NAPUŠTANJA GRADA
 
Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, Alessandra Melata su, nakon tri bezuspješna pokušaja suđenja i tri oslobađajuće presude,  francuske vlasti nepravomoćno osudile zbog djela iz 2005. godine, posjedovanja 75 tisuća eura za koje je francusko sudstvo smatralo da je novac stečen od prodaje droge. Kako je Alessandro Melato nepravomoćno osuđen, a u to je vrijeme već živio u Dubrovniku, Francuska je zatražila izručenje talijanskog državljanina, ali izdala i Interpolovu tjeralicu. Ipak, Županijski sud u Dubrovniku, upravo zbog nepravomoćnosti presude, odbio je takav zahtjev francuskih vlasti.

Međutim, kako doznajemo iz izvora bliskih policiji, Županijski sud je primjenio mjeru opreza pa su tako dvadesetšestogodišnjem Alessandru Melatu još u studenom prošle godine oduzete putne isprave te ima zabranu napuštanja Dubrovnika. Tim više, Županijski je sud donio mjeru da se svakog dana točno u 13 sati mora pojaviti pred policajcima u Policijskoj upravi Dubrovačko – neretvanskoj.

Inače, iako su u javnost procurile informacije kako su otac i sin bježali iz Hrvatske, doznajemo kako je 56-godišnji Antonio, koji tri godine nije boravio u Italiji, planirao dvodnevno putovanje u Zagreb. Kartu je kupio putem interneta, u zračnu luku Čilipi ga je prevozio sin Alessandro, a prilikom hapšenja na putu prema zračnoj luci kod njega su nađene samo nužne osobne stvari i pet tisuće eura gotovine. Prilikom pretresa kuće oduzeti su im kompjuter i mobitel.
 
IZRUČENJE ITALIJI ILI FRANCUSKOJ
 
Talijane se tereti za kazneno djelo udruživanja radi krijumčarenja droge, a kako su u samoj akciji uhićenja sudjelovali djelatnici PNUSKOK-a, otac i sin su po uhićenju prevezeni  u Županijski sud u Splitu, gdje ih je ispitao sudac Slavko Lozina, nakon čega im je odredio 40-dnevni ekstradicijski pritvor na Bilicama.

Za vrijeme od tih 40 dana koliko će otac i sin Melato provesti u splitskom pritvoru obveza talijanskih vlasti je dostaviti zahtjev za izručenje. Sudac Lozina će potom utvrditi jesu li udovoljeni uvjeti za izručenjem, a konačnu odluku donosi Ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ukoliko dođe do izručenja ove dvojice talijanskih državljana, doznajemo iz pravosudnih krugova, postavlja se pitanje u domeni Ministarstva pravosuđa kojem od zahtjeva treba udovoljiti. Zahtjevu za izručenjem Antonia i Alessandra Melata Italiji, ili Alessandra Melata Francuskoj.

Otac i sin već sedam godina mirno žive u Mokošici, u lijepoj kamenoj kući u samoj lučici, a na adresi njihova doma su i sjedišta dviju tvrtki.

Opširnije o novim detaljima uhićenja oca i sina Melato čitajte u novom broju duLista, koji se od danas nalazi na kioscima.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist