Aktualno

Sud ocijenio da radnička prava nisu ugrožena

Sud ocijenio da radnička prava nisu ugrožena

Konferenciju za novinare Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikalna podružnica Libertas Dubrovnik, organizirao je danas u hotelu Petka kako bi javnost izvijestio o presudi Županijskog suda u Dubrovniku,

koji je jučer zabranio organiziranje štrajka u dubrovačkom gradskom prijevozniku Libertas.

Uvodno je županijski sindikalni povjerenik Baldo Kovačević pročitao poruke podrške koje je sindikalna podružnica dobila iz svih krajeva Hrvatske. Također Sindikalna podružnica jučer popodne dobila je pismeno obrazloženje presude, a razlozi donošenja navedene presude od strane Županijskog suda u Dubrovniku, prema riječima pravne zastupnice Dolores Lujić,  su slijedeći:

-Sud je utvrdio da nisu ostvareni zakonski uvjeti za štrajk jer nismo dokazali da bi uprava Libertasa prekinula kolektivne pregovore, bez obzira što je dva puta prekinut Kolektivni ugovor i Protokol o načinu vođenja pregovora. Sud je držao da to ne znači da su pregovori prekinuti. Također je dodala kako su uspjeli osporiti sve točke optužbe, no unatoč tome sud je došao do zaključaka da nisu ostvareni uvjeti za štrajk.  

-Sud je zapravo utvrdio da gospodarska i socijalna prava radnika nisu ugrožena zbog raskida Kolektivnog ugovora jer Kolektivni ugovor koji na snazi iako je 2 puta raskinut,  ima veće pravo nego Zakon o radu. No, jedan te isti ugovor ne može se 2 puta raskinut što je ovdje slučaj. Pa tako ne teče ponovno rok od 90 dana za ponovni početak pregovora jer je on već tekao kada je prvi put raskinut Kolektivni ugovor i taj rok ne može dva puta teći. Uz sve to sud ne nalazi da su  ugrožena radnička prava. – zaključila je Lujić.  

Naglasila je kako Radničkom vijeću nije zabranjen rad u pripremanju i organiziranju štrajka, već je sud odbio tužiteljev zahtjev da se Radničkom vijeću zabrani rad.
-Naime, prema zakonu Radničko vijeće ne smije sudjelovat  u pripremanju i organiziranju štrajka, a tužitelj nije dokazao da Radničko vijeće sudjeluje u tome, pa je u odnosu na Radničko vijeće tužba odbijena – zaključila je Lujić pojasnivši kako Ivo Klaić u cijelom postupku sudjeluje kao član Nadzornog odbora  sindikalne podružnice, a ne kao predsjednik Radničkog vijeća, što je dozvoljeno prema zakonu.

Istaknula je kako je brzina donošenja presude Županijskog suda u Dubrovniku uobičajena, te kako je po zakonu ovaj spor trebao riješiti u roku od 4 dana. Lujić je najavila kako će danas predati žalbu Vrhovnom sudu, te kako očekuje da će taj sud donijeti presudu u korist sindikalne podružnice.
Uskoro opširnije!

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist