Natrag
16.1.2019 07:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

RIJEČI SUĆUTI ‘Posljednji pozdrav dragom Nenu’

20.7.2018 @ 16:14 Dulist Grad

Podijelite:

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je brzojav sućuti obitelji akademika Nenada Vekarića, dugogodišnjeg upravitelja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Poštovana obitelji Vekarić,

Vijest o odlasku akademika Nenada Vekarića donijela je sa sobom neizmjernu tugu.

Nenametljiv i blag u pristupu, uvijek spreman na konstruktivnu raspravu, ali odlučan i čvrst u svojim stavovima koje je uvijek znao zdušno i argumentirano braniti, akademik Vekarić bio je jedinstven kao osoba, kao znanstvenik, kao gradski vijećnik i zamjenik gradonačelnika.

Svojim opsežnim istraživačkim i znanstvenim radom o dubrovačkoj vlasteli i općenito o stanovništvu Dubrovačke Republike ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj i međunarodnoj historiografiji, čiji značaj će samo rasti kako se bude čuvao i prenosio na buduće generacije.

Nenadoknadivi gubitak s kojim se sada nosite osjeća i cijela zajednica te Vam u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno izražavam duboku i iskrenu sućut.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mato Franković

I Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati izražava duboku sućut obitelji akademika Nenada Vekarića, kao i svim njegovim prijateljima i suradnicima. Njihove riječi, nazvane jednostavno i toplo – ‘Posljednje zbogom dragom Nenu’ – prenosimo u cijelosti.

Odlazak takvog znanstvenika i čovjeka nemoguće je nadomjestiti. Nenad Vekarić bio je iznad svega stvaratelj, a o čemu zorno svjedoči njegov opsežni znanstveno-istraživački rad kojim je znanstvenu javnost zadužio nizom novih spoznaja o svakodnevici i stanovništvu u Dubrovačkoj Republici.

Mi u HNS-u imali smo tu čast upoznati Nena i kao osobu neopisivo vedrog duha, izrazito analitičkog i brzog uma, blage prirode, velike kolegijalnosti te iznimnog umijeća da se u pravo vrijeme izrazi pravim riječima koje bi svima izmicale.

Obnašatelj izvršne vlasti i član predstavničkog tijela Grada Dubrovnika, kao dugogodišnji istaknuti član dubrovačke podružnice Hrvatske narodne stranke, Nenad Vekarić svojim političkim djelovanjem dao je veliki doprinos stvaranju liberalne politike bazirane na postulatima uključivosti i otvorenosti. Na tome mu dugujemo vječnu zahvalnost i obvezu čuvanja njegovog imena i znanstvenog rada živim.

Dragi Neno, počivao u miru!

U ime cijele ŽO Dubrovačko-neretvanske,

Valentin Dujmović

   predsjednik

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana