AktualnoŽupanija

Suborci uz Dobroslavića

Suborci uz Dobroslavića

Pripadnici Slanske satnije napisali su i potpisali priopćenje za javnost povodom istupa Ivice Kaznačića i Denisa Šešelja u medijima o događajima iz Domovinskog rata u Dubrovačkom primorju.

„U svom istupu u medijima o događajima iz listopada 1991. godine na području Dubrovačkog primorja  Ivica Kaznačić iznio je niz neistina među ostalim i o našem suborcu Nikoli Dobroslaviću. Budući da svi u primorju dobro znaju što je tko radio u Domovinskom ratu, čudi nas istup Ivice Kaznačića, koji ovim radi razdor među braniteljima, pa se pitamo s kojim to ciljem čini.

U obrani Slanoga 1991. sudjelovali su brojni Slanjani i ostali Primorci. Nažalost zbog premoći neprijatelja obrana nije mogla izdržati i Slano je 4. listopada okupirano.

Nikola Dobroslavić bio je u to doba predsjednik Kriznog stožera u Slanomu. Nakon pada Slanoga dio branitelja ponovo se okupio u Dolima i formirao Slansku dobrovoljačku satniju. Nikola Dobroslavić bio je zajedno sa svojim 20-godišnjim sinom Vlahom pripadnik te postrojbe. Postrojba je sudjelovala na prvoj crti bojišnice na prostoru od Slanoga do Smokvine i bila, uz Stonsku satniju i policijske snage, jedan od stupova obrane Stona i Pelješca, sve do oslobađanja Slanoga u svibnju 1992. godine.

Postrojba je sudjelovala i u akciji kojom se u drugoj polovici listopada pokušalo ponovo osvojiti Slano, a u kojoj su stradala petorica pripadnika 4. brigade u akvatoriju između Dola i Šipana.

Pozivamo Kaznačića da ne pravi razdor među braniteljima, a besmislenost njegovih kleveta pokazuje i činjenica da proziva sadašnjeg načelnika za nesudjelovanje u Domovinskom ratu, iako je on tada imao samo 11 godina – stoji u priopćenju kojeg potpisuju Nikola Bianki, Ivo Ševelj, Miho Sekulo, Niko Mozara,Baldo Ševelj i Vlaho Dobroslavić. Na kraju su naveli kako  ukoliko netko ima potrebu za provjerom podataka o učešću Nikole Dobroslavića u Domovinskom ratu može se obratiti zapovjedniku postrojbe Nevenu Klincu.

Podsjetimo, Ivica Kaznačić i predsjednik Županijskog vijeća HSP Denis Šešelj prozvali su župana dubrovačko – neretvanskog Nikolu Dobroslavića za dezerterstvo. Šešelj je konkretno poslao i otvoreno pismo kojim je stao u obranu Kaznačića. Sve je kulminiralo nepozivanjem Kaznačića na obilježavanje dvadesete obljetnice ratne akcije i stradanja petorice hrvatskih branitelja u Dolima. Kaznačić je jedini preživjeli iz akcije ratne '91.
 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist