DuList IN

STVARANJE ZDRAVIH NAVIKA KOD DJECE Svaki dan se peru zubići

STVARANJE ZDRAVIH NAVIKA KOD DJECE Svaki dan se peru zubići

Koliko je bitno usvajanje zdravih navika od malih nogu, svojim su projektom prikazale odgajateljice iz vrtića Škatulica svojim višemjesečnim projektom ‘Zdravim navikama do zdravog života’.

Tako su na Sveučilištu u Dubrovniku demonstrirale projekt na regionalnoj smotri projekata koji predstavljaju odgojno-obrazovnu važnost za područje ranoga i predškolskoga odgoja. U zdravom projektu, sudjelovala su djeca u dobi od dvije do četiri godine, a neki od njih htjeli su podijeliti svoje dojmove i stečeno iskustvo.

-Vježbali smo, prali zube i jeli zdravu hranu. Salatu, kupusa, patate, banane, kivi. Jeli smo jabuke, naranče. Ja vam perem ujutro zube, kad se probudim. Onda iza ručka perem zube i kad idem spavati – rekao nam je Mauro i dodao kako mu je najdraži ‘kaladont’ koji na sebi ima nacrtane miševe.

‘Naučit ću i sestru prati zube’
– Prali smo zube i jako mi se sviđalo. Perem zube iza svakog objeda. I vježbali smo puno i skakali s trenerom – rekla nam je Marta, a teta objasnila kako svaki četvrtak rade prave vježbe s profesorom kineziologije. Marta je dodala kako i ona ima najdraži ‘kaladont’ – ‘sa zečićima’. Rekla je isto tako kako njena sestra ne pere zube ‘jer ima malo zubi’, ali i obećala kako će je naučiti kako se peru.

Kako prati ruke, pokazale su nam Leona i Mia, koje su kroz radionice, kao i ostali mališani, naučile pravilno prati ruke. Njihova demonstracija bila je za svaku pohvalu. A Greta nam je pokazala pak kako bismo svi, i mali i veliki, trebali prati zube.

Hvalevrijedan projekt
Razgovarali smo s tetama i jednom od voditeljica projekta, Anamarijom Plenković i Ivom Podlešek. Na projektu su sudjelovale tri skupine iz vrtića Škatulica te da će ga uskoro predstavljati na državnoj smotri u Zagrebu.
– Cilj nam je kod djece formirati zdravstveno-higijenske navike. Uz pravilno pranje zubi, učili su o zdravoj hrani kroz igru i radionice, vježbali su svakodnevno i išli na placu jer većina djece nije nikad bila na mjestu gdje ‘živi’ zdrava hrana. Zdravstvena voditeljica ih je upoznala s novim vrstama voća, a onda su svi pravili voćne salate i frapee. Iako svaki dan vježbamo s djecom u vrtiću, htjeli smo to prezentirati putem pravih vježbi svaki četvrtak s trenerom – rekla je voditeljica Anamarija dodavši kako je glavni poticaj reakcija djece nakon uvođenja zelenog jelovnika.

– Djeca su za prvi ručak ove godine jela zelenu juhu od graška. Govorila su ‘što je to zeleno’ jer oni kad vide zeleno, neće jesti. S projektom smo krenuli jer smo ih htjeli uvjeriti kako je to – zdravo. Prije smo morali djeci guliti koru od jabuke, sad to jedu jer su tamo vitamini. Nema više ‘tete, zeleno je, neću to jesti’. Sad nam govore ‘ovo je kupus, ne volim ga, ali on je jako zdrav’ – naglasila je voditeljica.

Koliko bakterija možemo pronaći na rukama?
Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo na zanimljiv je način pokazala djeci koliko je bitno pravilno pranje ruka. Naime, putem UV-svjetla djeci je pokazala koliko zapravo bakterija postoji kad se ruke operu na običan način. Voditeljica je dodala kako su djeca mogla primijetiti razlike nakon što su koristili tehnike pravilnog pranja ruku. Isto tako, pokušavaju na svim područjima djelovanja uvesti neke novotarije.

– Kao novost, počeli smo sa zdravim rođendanskim proslavama. Tako će djeca na rođendanima jesti voće, suho voće, čips od jabuke i prirodne sokove – rekla je voditeljica Anamarija i dodala kako su na početku projekta proveli među roditeljima anonimnu anketu o higijenskim navikama.

– Došli smo do podataka kako se djeca u većini slučajeva nezdravo hrane, kako jedu zdravu hranu u malim omjerima i ne peru zube. Na kraju smo opet proveli anketu gdje su rezultati bili zadovoljavajući. Veći postotak djece počeli su češće prati zube, jesti zdravu hranu, svakodnevno vježbati, a izbacili su i gazirana pića… I možemo slobodno reći kako smo osvijestili djecu, ali i roditelje koji su bili oduševljeni našim projektom. Pogotovo kod pranja zuba jer ih na takve stvari treba uglavnom nagovarati – kazala je voditeljica i dodala kako, iako je projekt završio, nastavljaju s provođenjem zdravih navika u vrtiću.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović