Aktualno

STUDIJSKO PUTOVANJE Predstavnici grada i županije ugostili visoko izaslanstvo Hrvatske vojske

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica župana Žaklina Marević danas su u Gradskoj vijećnici primili u posjet načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova i druge predstavnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

General Šundov i delegacija visokih časnika Hrvatske vojske borave na studijskom putovanju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u obilasku ključnih točaka obrane juga Hrvatske i Dubrovnika. Putovanje su započeli u Neretvi, na Srđu su se susreli s braniteljima koji su sudjelovali u obrani Grada Dubrovnika, a obišli su i pozicije obrane u Konavlima.

Gradonačelnik Franković pozdravio je visoku delegaciju, rekavši kako je posebna čast dočekati ih ususret Dana dubrovačkih branitelja koji se obilježava 6. prosinca. – Moram istaknuti kako smo prošle godine u suradnji s Hrvatskom vojskom obilježili 25. Obljetnicu deblokade krajnjeg juga Hrvatske, dan kada je pokojni dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik došao u Dubrovnik i simbolično obilježio slobodu ovog područja, zahvaljujući aktivnostima Hrvatske vojske na ovom području prije, i danas i u budućnosti možemo biti mirni. Uz turizam, kao glavnu gospodarsku granu Grada , sigurnost krajnjeg juga ključna je kako bi on opstao i nastavio funkcionirati u budućnosti uspješno kao dosada. Zbog toga nam je iznimno važna prisutnost naše vojske.

Gradonačelnik Franković govorio je i o nadolazećoj izložbi o ratnom stradanju i obnovi Grada Dubrovnika koja će biti otvorena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, 17. prosinca, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice i Vlade Republike Hrvatske. Na taj način prikazat će se iznimno važna uloga značaj Dubrovnika u Domovinskom ratu, broj žrtava koji su dali svoje živote za slobodu krajnjeg juga Hrvatske i u konačnici integracija i obnova Grada.

– Drugi smo grad poslije Slavonskog broda po broju poginule djece, dobro je sjetit se onoga što je bilo u prošlosti kako bismo lakše promišljali budućnost, a kako bi budućnost bila sigurna pobrinut će se Hrvatska vojska – rekao je gradonačelnik Franković.

General Mirko Šundov ovom prilikom rekao je kako je osnovni cilj putovanja da se ključni ljudi Hrvatske vojske upoznaju s prostorom i događajima na tom prostoru tijekom Domovinskog rata. – Ovo je još jedan od načina da se očuvaju i ne zaborave vrednote na Domovinski rat u kojem su Dubrovnik i okolno područje imali značajnu ulogu – istaknuo je general Šundov.

O daljnjim planovima Hrvatske vojske na jugu Hrvatske, Šundov je rekao kako je vojarna 116. Hrvatske brigade od nedavno smještena u Pločama, čime je vojska još bliže krajnjem jugu. Ova promjena je od velike važnosti, jer omogućuje brzu intervenciju u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

Pročitajte još

NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC U TURIZMU Valamar lansirao novu web stranicu

Dulist

MILOSLAVIĆ O PUCNJAVI NA PLOČAMA ‘Ovo je izdvojen događaj, sigurnost na taksi stajalištima nije ugrožena’

Dulist

ZABRANJENO LETENJE DRONOM Kako se ne bi ponovio scenarij Zračne luke Split

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija