Županija

STUDIJA O UTJECAJU NA OKOLIŠ ZRAČNE LUKE Stanovnike najviše zabrinjava buka

STUDIJA O UTJECAJU NA OKOLIŠ ZRAČNE LUKE Stanovnike najviše zabrinjava buka

Večeras je u 19 sati u Domu kulture u Čilipima održano javno izlaganje Studije o utjecaju na okoliš Zračne luke Dubrovnik u Općini Konavle.

Javnu raspravu koordinirala je i provodila Branka Martinović Vuković iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok je javnost s projektom Studije upoznao Zoran Poljanec isped tvrtke Dvokut Ecro.

Javna rasprava o Studiji pokrenuta je 7. kolovoza, a trajat će 30 dana, odnosno do 5. rujna. Studija je na javnom uvidu u upravnoj zgradi Općine Konavle u Cavtatu svakog radnog dana od 9 do 14 sati – istaknula je Martinović Vuković, dodavši kako je ZL Dubrovnik nositelj projekta te kako je ova javna rasprava pokrenuta zbog potrebe detaljnog odgovaranja na pitanja stanovnika ovog kraja.

Naime, ukratko rečeno, razvoj Zračne luke Dubrovnik prihvatljiv je za okoliš, kazao je Poljanec, prethodno elaborirajući Studiju.

-Cilj i svrha same studije je analiza trenutnog stanja okoliša i potom utjecaj planiranog razvoja na okoliš, među značajnijim utjecajima su buka, zagađenje okoliša, utjecaj na zaštćen lovno ribolovna područja, kulturno povijesnu baštinu i slično – kazao je među ostalim Poljanec.

Sukladno tome, predlažu se i mjere zaštite utjecaja na okoliš, te se izlaže program praćenja stanja okoliša – kazao je Poljanec.

Također je iznio i zanimljiv podatak planiranja povećanja opsega rada ZL – Prognoza kretanja putnika za 2032. godinu jest 3, 98 milijuna putnika godišnje, dok je recimo 2013.taj broj iznosio 1, 52 milijuna.

Što se tiče utjecajan a stanovništvo i naselje, analizirali su se pravilnosti i položaj naselja u odnosu na ZL, a posebno prve, odnosno najbliže kuće. Uzet je i broj stanovnika iz 2011. – kazao je Poljanec.

Kada se govori o utjecaju na stanovništvo, radi se o utjecaju prašine, ispušnih plinova, mehanizacije, razine buke od strojeva i slično, promet i slično. Pojačava se i razina buke od zračnog prometa, što je kasnije izazvalo ‘buru’ pitanja unutar rasprave koja je uslijedila.

Naime, okupljene je zanimala uglavnom ista ili slična stvar, koliko će razina buke utjecati na njihov svakodnevni život, njihove kuće…

Što se tiče procjene buke, rađena je studija 2012. godine što se tiče samog prometa, odnosno za 2013. godinu planirao se kraj tog razdoblja mjerenja. Izmjerena razina buke je 50 do 60 decibela, što najviše pogađa mjesta kao što su Cavtat, Močići, Ćilipi i Zvekovica. Tijekom noći, povećana razina buke je 40 do 50 decibela, a govori se o površini obuhvaćenoj bukom. T a će se površina povećati za 90, 6 posto, kazao je Poljanec.

Međutim, formirat će se zaštitne zone, a također je dodano kako je buka cestovnog prometa konstantna, posebice noću, te kako bi se trebalo uputiti na ministarstva za izradu brze ceste koja bi riješila ovaj problem, čime bi se ovo područje odteretilo što se tiče prometa, odnosno buke i onečišćenja zraka.

Također su spomenuti utjecaji na turizam, oborinske vode i vode samih objekata te otpad koji će se povećati povećanjem dolaska broja putnika.

Jedno od pitanja ticalo se radnog vremena ZL, koje je u studiji navedeno do 22 sata, dok su stanovnici ovog kraja itekako upoznati s ‘produljenim’ radnim vremenom, te samim time i više buke. No, kroz zimsko razdoblje zimsko radno virjeme jest od 22 sata, dok je ljeti 23 sata, no produži se zbog različitih situacija.

Zatim, postavljena pitanja ticala su se vibracija koje proizvode avioni, a oštećuju kuće najbliže aerodromu, koje znaju ‘doživjeti’  i  po 15 slijetanja u pola sata. Napomenuto je kako intenzitet buke neće biti veći ali će biti veća koncentracija buke, te kako će ZL s povećanjem imati u vidu ovakve tipove zagađenja. Ostala pitanja na raspravi ticala su se uglavnom pitanja buke, koje će očito još neko vrijeme mučiti stanovnike naselja oko Zračne luke Dubrovnik.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist