Aktualno

STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU ‘Ne želimo da se ovo prelama preko leđa studenata’

STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU 'Ne želimo da se ovo prelama preko leđa studenata'

Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku uputio je priopćenje za javnost, a povodom odluke Vlade RH o izmjenama unutar Pravilnika o porezu na dohodak kojim se oporezuje zarada studenata u iznosu većem od 15 tisuća kuna.

-Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku osjeća odgovornost informiranje i iznošenje stava javnosti o nastaloj situaciji. Od Ministarstva financija i Porezne uprave saznajemo kako je godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan s 13.000,00 na 15.000,00 kuna. To je ujedno granica s kojom roditelji imaju pravo na porezne olakšice. Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3.800,00 mjesečno, odnosno 12×3.800,00=45.600,00 kuna godišnje.

Time je neoporezivi godišnji iznos sada ukupno 60.600,00 kuna. Način obračuna je takav da se će svaki dohodak do 5.050,00 kuna mjesečno biti neoporeziv, a iznad toga će se oporezivati samo razlika. Smatramo da se priopćenjem Ministarstva financija na ljepši način izreklo ono što u medijima kruži cijeli dan. Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku je protiv ovakve odluke, izričito zbog toga što je većina studenata zaposlena sezonski, mjesečni dohodak im premašuje primanja od 5.050,00 kn koja su navedena kao granica neoporezivanja. Osobitom nepravdom smatramo to što netko cijele godine može raditi i biti plaćen 5. 000,00 kuna te pritom biti oslobođen poreza i prireza.

Napominjemo da je Dubrovnik turistički grad i posla za studente ima pretežito ljeti. Jasno je da će se taj novac vratiti kroz povrat poreza za godinu dana, ali oštro osuđujemo i ne želimo da se to prelama preko leđa studenata. Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku će jedinstveno zastupati interese svih studenata i ustrajati protiv ovakvog lošeg prijedloga po studente – priopćenje je Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist