Aktualno

STUDENTSKI DOM Potpisan ugovor, gradnja kreće 11. srpnja!

STUDENTSKI DOM Potpisan ugovor, gradnja kreće 11. srpnja!

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i predstavnik izvođača radova, zajednice ponuditelja Ing-Grad, Projektgradnja i Tromont, Srđan Jončić potpisali su u petak ujutro u sveučilišnom Rektoratu ugovor o javnim radovima na izgradnji kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Ugovor je ukupno vrijedan oko 216 milijuna kuna, a 151 milijun kuna je bespovratnih sredstava Europske unije u okviru operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’. Projekt su također sufinancirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik.

Radovi na izgradnji studentskog doma, koji će imati 254 smještajne jedinice, počinju 11. srpnja 2018., završetak gradnje očekuje se za petnaest mjeseci, a otvaranje tri mjeseca kasnije. Grad Dubrovnik dozvolio je radove u turističkoj sezoni, budući da je riječ o strateškom projektu.

Projekt je plod truda brojnih zaposlenika Sveučilišta. Hvala projektnom timu koji je mjesecima mukotrpno radio bez kune honorara kako bi se sve stiglo, a projektna dokumentacija svake ponude imala je osamsto stranica. Očekuje nas još puno posla, ali ovo je značajan korak – izjavio je tom prilikom rektor Burum.

-Studentski dom bit će namijenjen studentima slabijeg imovinskog stanja. Grad Dubrovnik je skup pa nam je ovo posebno značajno za razvoj Sveučilišta. Bez studentskog doma ne bismo mogli još dugo funkcionirati – rekao je Burum.

-Ovo je jedan od značajnijih dana u povijesti Dubrovnika. Davno smo zacrtali da želimo biti sveučilišni grad, a ovo je jedan od skalina koji nedostaje. Ovo je jedan od rijetkih projekata kontinuiteta jer su se rektori i gradonačelnici mijenjali, ali je cilj ostao isti – izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

Učinak i dobrobit izgradnje tek će se vidjeti u budućnosti. Studenti imaju značajne probleme u pronalasku smještaja, koji je obično vrlo skup, a već početkom lipnja moraju ga napustiti. Dobrobit će biti i za program razmjene studenata – smatra Franković.

-Rokovi izgradnje su dinamični i obuhvaćaju dvije turističke sezone. Želimo se osloniti na što više podizvoditelja iz županije. Na gradilištu će u svakom trenutku biti 60 radnika, a broj će rasti i do 150 na vrhuncu izgradnje. Molimo susjede za malo razumijevanja, posebno u prvoj fazi radova na iskopima – rekao je predstavnik izvođača radova, zajednice ponuditelja Ing-Grad, Projektgradnja i Tromont, Srđan Jončić.

-Nakon potpisivanja ugovora o gradnji Dubrovnik će zaista i postati studentski i sveučilišni grad – rekla je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević, a predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Jakša Ćebo zaključio:
-Izgradnja doma riješit će problem smještaja i prehrane, ali i postati poprište studentskih zbivanja u Dubrovniku.

Pročitajte još

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Dulist