Zanimljivosti

STUDENTSKA MENZA ‘Slatki program’ ide u prošlost

STUDENTSKA MENZA 'Slatki program' ide u prošlost

Dubrovnik je oduvijek bio specifičan po mnogočemu.

Izuzev svih onih očitih stavki, specifičan je i po tome što se u javnosti često naziva studentskim gradom dok je realnost poprilično drugačija. Iako su napravljeni brojni pomaci u posljednjih nekoliko godina, (novi studijski smjerovi, otvaranje magisterskih i doktorskog studija, izgradnja sveučilišnog kampusa), izostanak studentskog doma čini studiranje u Gradu uvjerljivo među najskupljima u državi.
Ono što je u pogledu studentskog života Dubrovnik imao na najvišoj razini u cijeloj državi to je prehrana. Studentske menze imale su zaista solidne obroke, a uz to i poprilično jaku ponudu 'u dućanima' koje su radile u sklopu studentskih restorana. Dubrovnik je bio jedinstven i po načinu plaćanja tih usluga, jer su jedino kod nas stvari funkcionirale na bonove. No, sve to je malo po malo došlo kraju. Naime, studenti su već obaviješteni kako moraju potrošiti sve preostale bonove zaključno sa 1. studenog.

Idu X-ice

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta planira u suradnji s visokim učilištima u Dubrovniku i Studentskim centrom Dubrovnik uključiti restoran koji pruža uslugu prehrane dubrovačkim studentima u jedinstveni sustav korištenja studentskih iskaznica –X-ica u RH. Na taj način studenti iz Dubrovnika moći se ostvariti pravo na subvencioniranu prehranu, ne samo u gradu Dubrovniku, nego u svim ostalim restoranima u RH. Ovo je naročito značajno za studente koji odlaze na različite programe ( kraće ili dulje vrijeme) u neki drugi grad te će na taj način moći bez ikakvog problema koristiti usluge studentskih restorana, a pomoću X-ice ostvariti i neke druge bonuse koji su predviđeni za korisnike studentskih iskaznica. Načelni je dogovor da će dubrovački studenti prijeći na sustav X-ica od 1. studenoga 2013. godine.', stoji u odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na naš upit, u kojem dalje navode kako se uveden i 'Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata koji se primjenjuje od 1. listopada 2013. godine te kojim je uveden i jedinstveni jelovnik i cjenik u sve restorane koji se nalaze u sustavu subvencionirane studentske prehrane u RH, kako bi se ujednačila razina usluge i kvaliteta ponude za sve hrvatske studente te studentima omogućio zdrav, uravnotežen i nutritivno primjeren obrok'.
– Uvođenje iksice je najveća promjena koja će nam se dogoditi, jer mi smo i do sada imali meni kao nositelja prehrane sve ove godine. Participacija studenta za kompletan obrok ostaje nepromijenjena sedam kuna i to od 2007. godine. Taj dio sustava ostaje i dalje. Osim navedenog doći će do određene korekcije dodatnog asortimana kojeg smo imali dosada – rekao nam je pak voditelj Studentskog centra Marko Potrebica na naš upit što će najavljene promjene značiti za jedinu preostalu dubrovačku menzu koja je smještena u hotelu Ivka.

Nema više slatkog programa

No ta korekcija asortimana bit će značajna. Naime, kako doznajemo to pojednostavljeno znači da će dućan u menzi ostati bez skoro cijelog tzv. 'slatkog programa.' Prema informacijama s kojima rapolaže duList, u tijeku su pregovori što će sve ostati, no izvjesno je kako će opskrbljavanje čokoladama, sokovima, keksima i svime sličnim što je posljednjih 10-ak godina bilo moguće uzeti u menzi otići u prošlost.
'Što se tiče nekih dodatnih ponuda (kako je to dosad bila praksa u Dubrovniku) to je ostavljeno kao određena mogućnost, s time da se to mora raspraviti s nadležnim studentskim zborom i ostalim dionicima u studentskoj prehrani, a sukladno specifičnostima određenog mjesta. Kako u Dubrovniku nema studentskog doma, velik broj studenata je u privatnom smještaju u gradu i izvan grada, pa postoji problem dolaska u studentski restoran. U takvim uvjetima postoji određeni argumenti da se odobri dodatna ponuda, prije svega zbog interesa samih studenata',  odgovorili su nam iz resornog ministarstva bez navođenja koji artikli ostaju, a koji ne.
– Mi u Studentskom centru držimo da je zbog specifičnosti Dubrovnika i nepostojanja studentske infrastrukture, prije svega studentskog doma i javnog restorana, studentima treba omogućiti proširen prilog dodatnog asortimana, odnosno omogućiti da određene artikle nose doma, jer je pojedinim studentima menza udaljena toliko da je jednostavno prevelik gubitak vremena dva puta u danu dolaziti. Na taj način bi mogli nositi doma osnovne prehrambene namirnice koje bi sebi mogli pripremiti doma. No, osnova svega je kvalitetni kuhani studentski meni koji su i dosada imali – rekao nam je Potrebica uz napomenu kako neće doći do promjene u ustroju menija u odnosu na sadašnje stanje.
-Juha je sada samo formalno besplatna u našoj menzi, ali ona nije besplatna, jer je student već sada u sklopu menija platio i nju i salatu. Teoretski studenti su mogli do sada pojesti besplatno juhu, kruh i salatu, ali to su rijetko koristili jer su obično uzimali i glavno jelo i to uredno plaćali. U meni spada juha, glavno jelo, prilog i desert/napitak/voće– ističe Potrebica.
– Po novom pravilniku nedomicilni student na iksicu ima pravo četverostruko dnevno pravo, a domicilni dvostruko dnevno pravo. To znači da ima pravo ručati i uzeti nešto iz dodatnog asortimana – kaže Potrebica.

Razmišljalo se o gašenju menze

Kao i svaki drugi posao pružanje hrane studentima je u prvom redu posao, i kao takav mora biti isplativ onome tko to radi. Zbog novih pravila, u strukturama unutar Ivke kako doznajemo razmišljalo se jedno vrijeme čak i o gašenju menze, no prema posljednjim neslužbenim informacijama to se ipak neće dogoditi. Potvrdu toga pokušali smo dobiti i u samom hotelu no na naše uporne pozive i kontakt elektronskom poštom posljednjih desetak dana nije bilo odgovora.
-U slučaju da bilo koji davatelj usluga odustane, studenti neće ostati bez prehrane. Mi ćemo tada ostaviti dovoljno vremena da raspišemo novi natječaj da nađemo drugi restoran ili druge restorane. Ako netko želi odustati, ne može odustati u roku jednog dana, nego mora dati jedan rok u kojem se može provesti novi javni natječaj – kaže Potrebica te zaključuje kako je uvjeren da će se nastaviti suradnja s hotelom Ivkom, s kojim su studenti zadovoljni.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist