Zanimljivosti

Studentima skuplja prehrana

Studentima skuplja prehrana

Hrana u studentskim menzama trebala bi poskupiti od 1. ožujka. Još uvijek su u pregovorima predstavnici Ministarstva, Zajednica studentskih centara, Rektorski zbor te predstavnici studenata.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta navodi da će se voditi računa o tome da se cijena menija ne promijeni značajno, ali i naglašavaju da se ista nije mijenjala 14 godina.

Prema neslužbenim podacima cijena menija u studentskoj menzi će sa 19,40 kuna rasti na 22,60 kuna, što u konačnici znači da će dubrovački studenti umjesto 7 kuna za jedan bon, s povećanjem cijena plaćati 10,20 kuna. Što je svakako novi udar na studentski standard. Studenti koji imaju prebivalište izvan Dubrovnika imaju pravo na 60 bonova i do sad su za njih izdvajali 420 kuna, a po novim cijenama za isti iznos bonova izdvajat će 612 kuna. Osim toga, ostali artikli koji nisu na meniju, a mogu se kupiti, poskupljuju 50 posto, smanjuju se subvencije, a postrožit će se i kazne za korištenje tuđe iksice.

Zajednička javna nabava

– Priprema se novi pravilnik o studentskoj prehrani koji je trenutno u finalnoj fazi izrade. Mislim da smo kao Povjerenstvo napravili dobar posao. Nova troškovna cijena studentskog menija je utvrđena, ali pričekajmo predstavnike Ministarstva da je objave. U Dubrovniku se cijena posljednji put mijenjala 2007. godine i iznosi za studente 7 kuna po obroku, a u ostalim Centrima cijena se nije mijenjala od 1998. godine i iznosi 4.40 kuna za meni. Usprkos navedenom prosječna cijena konzumiranog obroka menija u Gradu manja je nego u ostalim centrima koji koriste iksicu – izjavio je ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

Podsjetimo, ministar Željko Jovanović je najavio kako će se povisit cijena smještaja i hrane u menzama zbog neracionalnog i nesposobnog poslovanja Uprave Studentskog centra u Zagrebu, koji ima dug od čak 121 milijun kuna.

– Ministar Jovanović se očito nespretno izrazio, poskupljenja u menzama nema nikakve veze s minusima SC-a u Zagrebu nego s rastom troškova od 1998. godine do danas. Grad Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji sufinancira prehranu i to 140-170 najuspješnijih studenata još od 2007. godine. Ipak mislim da se uvođenje novog Pravilnika o prehrani neće dogoditi 1. ožujka zbog nedostatka vremena za prilagodbu sustava, izgledniji je datum za primjenu 1. rujna 2013. Zajednica studentskih centara dogovorila je provedbu zajedničke javne nabave od sljedeće kalendarske godine, a to bi u konačnici značilo i iste cijene ulaznih namirnica u Dubrovniku i u Zagrebu – rekao je Potrebica.

Kvaliteta odavno pala

Dubrovački studenti uvelike su zakinuti za kvalitetnom prehranom. Naime, Zagreb ima 17 menzi, dok u Dubrovniku postoji samo jedna. Studenti su pak izrazili nezadovoljstvo najavom poskupljenja. Tvrde da nije istina da se cijena nije mijenjala kroz godine i naglašavaju kako su se stalno smanjivale porcije, dok je kvaliteta i ponuda prehrane dugo na istoj razini ili lošijoj razini, kazali su nam studenti.

– Mogućnost pružanja usluga studentske prehrane drugim davateljima je uvijek otvorena, odnosno napisat ćemo preporuku Ministarstvu za uvođenjem novog restorana u sustav. Nakon javnog poziva, kojeg i sada ponavljam, obavio sam razgovore s pet potencijalnih davatelja usluge studentima. Nažalost kad su čuli uvjete kazali su da je to visoko neisplativa djelatnost. Do izgradnje studentskog doma u Dubrovniku i restorana u sklopu istoga ovisimo o privatnim davateljima usluga – kazao je Potrebica.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist