Aktualno

“Studenti u sivoj zoni bez zdravstvene zaštite”

"Studenti u sivoj zoni bez zdravstvene zaštite"

Inicijativa “Zdravstveno svima” uputila je priopćenje za javnost u kojem upozoravaju kako trenutno u Republici Hrvatskoj redovni studenti iznad 26 starosti i studenti koji studiraju više od osam godina nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Iz inicijative su istaknuli kako se dio studenata sada našao u sivoj zoni bez zdravstvene zaštite.

– Zaključno s 30. rujna studenti u navedenom statusu predali su dokumentaciju u HZZO prilikom čega su dobili informaciju da će njihovi slučajevi biti riješeni vjerojatno unutar dva tjedna. Na upite studenata što učiniti ako im je potreban liječnički pregled ili ozbiljniji medicinski zahvat, u HZZO-u su uglavnom dobili odgovor da se strpe dok se ne izglasa novi prijedlog zakona – ističu iz inicijative.

Upozoravaju kako se zakon očito neće izglasati po hitnom postupku, kako je bilo najavljeno, budući da su 'saborski zastupnici spojili vikend od četvrtka do utorka zbog neradnog petka', što u Inicijativi smatraju skandaloznim.

– Inicijativa “Zdravstveno svima” ponovo ističe da je do ovakve alarmantne situacije došlo upravo zato što su se arbitrarno ukinula osnovna prava redovnim studentima te apelira da se svim studentima, bez iznimke, vrate njihova prava na javno financirano zdravstveno osiguranje. Čvrsto vjerujemo kako bi svi građani Hrvatske morali imati pravo na nekomercijalizirano zdravstveno osiguranje kao temeljno ljudsko pravo na zdrav i dostojanstven život – stoji u priopćenju Inicijative „Zdravstveno svima“.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist