Aktualno

STUDENTI POZIVAJU ‘Učinimo ulje konoplje dostupno oboljelima’

STUDENTI POZIVAJU 'Učinimo ulje konoplje dostupno oboljelima'

Prezentacija o potrebi legaliziranja uzgoja medicinske konoplje i ulja konoplje za medicinske svrhe održala se u utorak na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Prezentaciju su održali studenti koji su uočili potrebu javnoga govora o ovoj temi i hitno rješenje problema za dobrobit svih oboljelih. Pridružio im se i član Udruge oboljelih od multiple skleroze Dubrovnik, Antonio Matešić koji je s okupljenima podijelio svoja iskustva i probleme s kojima se susreće svakoga dana u borbi s ‘bolešću tisuću lica’.
Antonio je okupljene pozdravio i uveo ih u svoj svijet:

– Kada danas googlate multiplu sklerozu vidjet ćete članke i slike koje prikazuju samo ljude u kolicima, strašne tekstove i sve samo negativno, lijek koji će nas izliječiti ne postoji, postoje samo lijekovi koji nam ublažavaju simptome. Ulje mi pomaže da ostanem normalan, pokretan, da mogu mirno spavati, a potrebna mi je samo jedna kapljica – rekao je Antonio.
Grupa studenata Sveučilišta za cilj ima vršiti pritisak na vodeće ljude kako bi se senzibilizirali sa skupinama kojima je potrebno rješenje ovoga problema i uvidjeli kako je velik broj javnosti koja zagovara legalizaciju domaćeg uzgoja ulja konoplje. U Hrvatskoj su na policama ljekarni dostupni pripravci konoplje uvezeni iz Kanade koje pacijent mora platiti iz vlastitog džepa. Zdravstveno osiguranje ne pokriva niti dio cijene koja ovisi o dozi koju prepiše liječnik, a prelazi i 1.200 kuna mjesečno.

– Za medicinski kanabis postoji veliki interes, ali ne i dovoljno dobar zakonski okvir – istaknuli su studenti.
Antonio je istaknuo kako države poput Španjolske već imaju zakonski okvir koji regulira uzgoj konoplje u mediniske svrhe i kako je potrebna samo dobra volja vladajućih i briga za oboljele kako bi se ovaj problem brzo i efikasno riješio i u Hrvatskoj.

Neka od glavnih pitanja su bila ‘Može li ulje konoplje opiti?’, studenti su objasnili kako je odgovor na to pitanje – ne. Ulje industrijske konoplje ne sadrži psihoaktivne supstance koje imaju opijajuće djelovanje. Ono je prozvano i ‘najboljim uljem u prirodi’ zbog činjenice da sadrži savršen omjer esencijalnih masnih kiselina Omega 6 i Omega 3.

Osim što ulje povoljno djeluje na život oboljelih od bolesti poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, leukemije i drugih, ono može povoljno djelovati i na razvoj hrvatske ekonomije, gospodarstva i poljoprivrede.

– Imamo sve predispozicije od strane Europske unije. Kočnica našeg ministarstva je još uvijek stisnuta što se tiče konoplje, a potreban nam je momentalan pomak unaprijed. Potrebno je iskoristiti rodnu Slavoniju da opet bude konkurentna s Dalmacijom. Snizimo cijene ulja, učinimo ga dostupnima oboljelima i olakšajmo im liječenje – na kraju su poručili studenti uz Antonija.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist