Grad

STRUKA TVRDI – NEMA RADNIKA Zašto se građevinari ne javljaju na javne natječaje?

STRUKA TVRDI - NEMA RADNIKA Zašto se građevinari ne javljaju na javne natječaje?

Grad Dubrovnik u posljednje se vrijeme suočava sa slabijim odazivom izvođača radova na raspisanim jav­nim nabavama za određene projekte. Posljednji primjeri za to bile su javne nabave za izvođenje radova za ugrad­nju lifta u zgradi na adresi Pred Dvo­rom 1, ali i za adaptaciju pedijatrijske ambulante u Mokošici. O javnoj nabavi za lift DuList je već ranije pisao, a treba podsjetiti kako je ona bila raspisana još 28. veljače ove godine. No na navedenu javnu nabavu nije se javio ni jedan ponuditelj.
— S obzirom da je u isto vrijeme ras­pisana javna nabava i za kotlovnicu koja rješava pitanje grijanja i hlađe­nja Kneževog dvora, zgrade gradske uprave, Luže i prostora kina Sloboda, a za realizaciju tog projekta je izabran izvođač, odlučeno je da se prvo riješi projekt kotlovnice te da se nakon toga ponovno raspiše javna nabava za lift – odgovorili su na upit DuLista u rujnu ove godine iz Gradske uprave na ovu temu.
Tragom toga, ali i izjava kako se takve situacije sve češće događaju, zanimalo nas je na koliko se pokre­nutih postupaka javne nabave Grada Dubrovnika u posljednje dvije godine nije javio niti jedan ponuditelj.

Tri nabave bez ponuditelja
— Uz javnu nabavu za radove na ugrad­nji lifta u gradskoj upravi, koju je Grad nije bilo ponuditelja, u proteklom smo razdoblju jednaku situaciju imali i kod adaptacije pedijatrijske ambulante u Mokošici. Nakon poništavanja natjeDubrovnik bio primoran poništiti jer čaja, radovi na ambulanti ugovoreni su pregovaračkim postupkom – ističu iz Grada Dubrovnika. ­
Naveli su i situaciju s kojom se suočila gradska tvrtka Vodovod Dubrovnik.
— Također, Vodovod Dubrovnik je raspisao nabavu za nadzor nad izvođenjem radova izgradnje kana­lizacije i vodoopskrbe u naseljima Mokošica, Zaton, Orašac na koju se nitko od ponuditelja nije javio. Proci­jenjena vrijednost ove nabave je bila 1,5 milijuna kuna – dodaju iz Grada Dubrovnika.
No, ni s drugim nabavama nije sve išlo ‘kao podmazano’, zbog slabijeg odaziva, što potvrđuje manjak inte­resa izvoditelja radova.

Slabiji odaziv
— U postupcima javne nabave za radove na projektima Dječji vrtić Zaton, uređenje igrališta na Gromači, izrada krajobrazne studije, radovi na judo dvorani, projektiranje OŠ Moko­šica, energetske obnove OŠ Marina Držića i energetska obnova vrtića Izviđač te sanacija Grabovice tako­đer smo imali slab odaziv, s jednom ili dvije ponude, što također svjedoči o manjku interesa izvoditelja radova. Ovo je problem koji je prisutan u veli­kom dijelu Hrvatske, tako da nismo jedini koji se s time suočavamo – zaključili su iz Grada Dubrovnika.
Zašto je toliko slab odaziv izvođača radova na javne nabave? Pitanje je koje smo postavili Đuru Goluži, vlasniku tvrtke CON-TEH d.o.o. i predsjedniku Strukovne grupe graditeljstva HGK – Županijske komore Dubrovnik.
— Možete se vi javiti na javnu nabavu, ali je pitanje imate li kvali­tetnu ponudu i kvalitetnog koope­ranta po svakoj vrsti posla te možete li uopće sutra biti spremni te radove i izvoditi. Nije dovoljno samo dati ponudu, uz njih uglavnom idu i garan­cije za ozbiljnost ponude. Ako sutra to ne možete izvoditi, ulazite u još veće probleme. Pratim sve te natječaje javne nabave, ali se jednostavno ne usuđujete upuštati u posao jer imate otprilike svoj opseg posla kojega možete odraditi i toga se držite. Naža­lost – ističe Goluža. Na naše pitanje kako bi se ova situacija mogla promi­jeniti, odgovara nam: ‘Vrlo teško’.
— Već dvije godine govorim kako mi je žao, naročito manjih investitora s manjim investicijama, koji imaju i projekte, i dozvole, i novce, a ne mogu naći izvođače. Konkretno na dnevnoj bazi odbijate zahtjeve za ponude. I kratkoročno i dugoročno se nešto mora promijeniti. Uporno pričamo o tome, ali smo u sve lošijoj situaciji – ističe dalje Goluža.

Nema tko raditi
Je li tu glavni problem radna snaga ili nešto drugo?, pitali smo.
— Isključivi je problem nedostatka radne snage. Da je imamo, i naše bi se cijene dale korigirati. Sad više nisu toliko upitne naše cijene nego nemo­gućnost obavljanja posla. Borimo se da smo na pozitivi, da nismo u gubitku – objašnjava dalje dodavši kako se plaće radnicima ne mogu znatno povećati, dok se ne dogodi rasterećenje davanja iz plaća.
— Znate i sami da nas država ne oslobađa previše tih davanja, tek nešto sitno, što bi se reklo – šminker­ski – govori Goluža.
Uz to dodaje kako su građevinari suočeni i s velikom nesigurnosti.
— Kad dovodite ljude sa strane, ne znate tko će vam u ponedjeljak doći na posao. Doslovno smo došli do toga. Tu je prednost udaljenih zema­lja, poput recimo Ukrajine ili Filipina jer ti radnici nemaju gdje otići u petak i ne doći na posao u ponedjeljak. Oni su tu godinu dana koliko traje radna dozvola i na njih možete računati, ali s ljudima iz nama susjednih zemalja u petak nikad ne znate hoće li doći u ponedjeljak – govori Đuro Goluža.
Njegovo je mišljenje kako bi se kvote dozvola za zapošljavanje stranaca tre­bale ukinuti jer nitko neće tražiti rad­nika ako mu ne treba.
— Još prije dvije godine smo preko Komore tražili da se kvote ukinu. Kome one trebaju i koji je njihov smi­sao? Treba propisati proceduru za zapošljavanje, i s tim se apsolutno slažem, ali ako mi treba, tražit ću radnike. Ako mi ne trebaju, neću ih tražiti – govori Goluža dodavši kako je apsurdno da se netko nađe u situa­ciji da mu strani radnici trebaju, a da ih ne može zaposliti jer je limit kvota ispunjen. Naveo je i primjer Slovenije gdje je kvote za zapošljavanje stranaca ukinute.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuList-a, 16. listopada 2019.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist