Županija

STRUČNJACI JEDNOGLASNI Decentralizacija je nužna za bolji život građana

STRUČNJACI JEDNOGLASNI Decentralizacija je nužna za bolji život građana

‘Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike’ naziv je skupa koji se održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice županija, poslovnog tjednika Lider i Zaklade Konrad Adenauer. U njegovom radu sudjeluje i župan Nikola Dobroslavić.

Uz istaknute domaće stručnjake, na Forumu se mogu čuti i iskustva stranih stručnjaka o primjerima europskih zemalja koje su uspješno provele reformu regionalne samouprave. I domaći i strani stručnjaci slažu se u jednom, decentralizacija stavlja građane u fokus javnog upravljanja zbog čega im poboljšava kvalitetu života, a nužna je i za osjetniji gospodarski rast.

Jedno od predavanja održao je i Denis Conlan, ravnatelj Odjela za razvoj lokalne uprave u Ministarstvu za okoliš, zajednicu i lokalnu upravu Republike Irske. Riječ je o zemlji po broju stanovnika sličnoj Hrvatskoj, koja nakon nedavne reforme ima 31 županiju te najveći gospodarski rast u EU od čak 6,5 posto.

– Prije reforme imali smo viziju lokalne uprave koja je nositelj gospodarskog i društvenog razvoja zajednice te koja je odgovorna svojim građanima. Nakon provedene reforme, jedinice regionalne samouprave u Irskoj imaju više ovlasti i novca što im jamči samoodrživost te pruža mogućnost dugoročnog planiranja. Zbog provedene decentralizacije resursi nam se troše učinkovitije, a građani imaju bolju uslugu – istaknuo je Conlan.

Forum završava okruglim stolom na kojem će hrvatski župani, domaći stručnjaci te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU govoriti o reformama Hrvatskoj te pojasniti kako lokalni korak može biti put u razvojni iskorak Republike Hrvatske.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist