Natrag
18.7.2018 05:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

STROGO ZAŠTIĆEN DOBRI DUPIN Prekrasan gost u Gruškom zaljevu!

20.11.2017 @ 16:23 Dulist Zanimljivosti
6;6

Podijelite:

Gruški zaljev u Dubrovniku je mirnog nedjeljnog jutra 19. studenog 2017. posjetio je jedan zanimljiv gost. Riječ je o krupnom primjerku dobrog dupina (Tursiopis truncatus), strogo zaštićenoj vrsti morskog sisavca.

Iako ga se redovito može promatrati u priobalnom moru naše Županije, u unutrašnjim dijelovima Gruškog zaljeva nije baš uobičajena pojava, zapisali su nam iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Tako se u jednom trenutku našao blizu obale, kod ljetnikovca Petra Sorkočevića na Lapadu. Na osnovu utvrđene aktivnosti djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pretpostavljaju kako se dupin hranio za svog polusatnog boravka u zaljevu.

Od četiri vrste dupina koji trajno borave u Jadranskom moru, samo je ova široko rasprostranjena u hrvatskom dijelu Jadrana i jedna koja uobičajeno obitava u priobalnim vodama. Dobri dupin je i NATURA 2000 – vrsta pa je pristupom Europskoj uniji, Republika Hrvatska osigurala područja (ekološka mreža) na kojima će se značajnije raditi na očuvanju ove vrste. Jedno se od njih nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a čini ga veliko morsko područje, odnosno Mljetski i Lastovski kanal.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana