Politika

STRATEGIJA TURIZMA ‘Kako se u ovu viziju uklapa trećerazredni tehno dernek ispred sv. Vlaha?’

STRATEGIJA TURIZMA 'Kako se u ovu viziju uklapa trećerazredni tehno dernek ispred sv. Vlaha?'

Prva faza Strategije razvoja turizma i odredbe o kruzing-turizmu na području grada Dubrovnika do 2025. je pred gradskim vijećnicima.

Kako je istaknuo pročelnik Marko Miljanić, prva faza predstavlja analizu trenutnog stanja koja nam govori gdje smo trenutno te daje određene smjernice. Ujedno je i temeljni dokument za Plan upravljanja povijesnom jezgrom te prvi preduvjet za akcijski plan Respect the City.

Ivona Vrdoljak Raguž predstavila je Strategiju u ime izrađivača plana, Sveučilišta u Dubrovniku.

-Ključno je bilo definirati najvažnije strateške planove, a definirali smo i strateške ciljeve. Važan dio bilo je i pozicioniranje turizma Dubrovnika – rekla je uvodno Vrdoljak Raguž.

SWOT analizom su uočene prednosti poput primjerice činjenice da je Dubrovnik daleko poznati brend, grad pod zaštitom UNESCO-a, ima dugu tradiciju u turizmu, autohtonost prostora… dok su među nedostatcima prometni problemi, nedostatak jasne vizije razvoja, nužna je bolja integracija kulturnih resursa u turističku ponudu, nužna su ulaganja u infrastrukturu, a treba promišljati i o novim zračnim linijama.

-Razvoj turizma je na visokoj razini i ukoliko ga želimo zadržati trebali bismo se pridržavati ključnih koncepata koji prate globalne kvalitativne trendove – rekla je Vrdoljak Raguž dodavši kako u cijelom dokumentu podržavaju održivi razvoj turizma.

Šest je strateških ciljeva za razvoj turizma, a kad je riječ o kruzing turizmu ciljevi su povećati broj ticanja od studenog do travnja, odnosno kako bi se broj ticanja disperzirao i na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini. Naša preporuka je ustrojavanje Dubrovnik cruise menadžment centra, što smo predlagali i ranije u studiji 2011. godine.

-Dali smo tri modaliteta za ustroj – pri uredu za turizam, pri TZ-u ili kao udruga – rekla je Vrdoljak Raguž dodavši kako je taj centar stvarno nužan radi koordinacije svih uključenih.

Gradonačelnik je istaknuo kako se Dubrovnik razvija brzo kao turistička destinacija, no taj razvoj nisu pratile i druge ključne stvari.

-Most kopno – Pelješac je jedan od pluseva, ali za nas je iznimno važna izgradnja ceste prema zračnoj luci. Godinama se nisu mogli dogovoriti Grad, Župa i Konavle o samoj trasi, što je blizu dogovora, a vjerujem da bi se iduće godine moglo započeti s projektiranjem – rekao je gradonačelnik dodavši kako će sve ovo ostati mrtvo slovo na papiru bez akcijskog plana.

-Može se upravljati destinacijom, samo trebaju postojati ljudi koji se isključivo bave tim – rekao je dodavši kako još uvijek imamo problem s dnevnim izletnicima, jer oko 100 autobusa dnevno dovodi izletnike.

-Kako se u ovu viziju razvoja turizma uklapa trećerazredni tehno dernek ispred sv. Vlaha sa svim laserima, ozvučenjem i slično – upitao je Ljubo Nikolić gradonačelnika.

-Najlakše nam je ne dati dozvolu za neprimjereni razglas i osvjetljenje, jednostavnim primjerima pokažimo da će ovaj dokument biti živo a ne mrtvo slovo na papiru – rekao je Nikolić.

Gradonačelnik je rekao da smo gotovo pa ispunili viziju ako se uzme stanje prošle i ove godine.

-Ako ćemo mi ovdje donijeti odluku i reći nema uopće, podržat ću vas, ali je pitanje je li to rješenje – rekao je gradonačelnik, dodavši kako treba pronaći zlatnu sredinu.

-Je li zlatna sredina 23.30, ne znam – rekao je, dodavši kako ga pojedini ugostitelji uvjeravaju da će to mnoge uništiti.

-Ne možemo konzervirati grad da se u njemu ne događa ništa. I mi smo voljeli izaći u grad. Ako je već do 23.30 na javnim površinama, nemojmo do kraja ubiti grad. Svi živimo od turizma – rekao je Nikoliću Potrebica dodavši kako je cijena turizma da smo malo diskomodani i da izuzeci trebaju postojati.

-Puno mladih to voli, puno turista to voli, a ja ne idem na tu zabavu – rekao je Potrebica, a vijećnik Riki Rossetti rekao je kako ‘ne možemo ubiti kravu od koje svi živimo’.

-Vi ste čovjek koji ima osjećaj za mjeru puno više od svog prethodnika – rekao je Nikolić gradonačelniku, dok je Potrebici i Rossettiju rekao kako je to spin kojega je koristio bivši gradonačelnik.

-Ako nećemo na ovome graditi politike, ovakav dokument ne treba donositi – rekao je Nikolić u replici.

-Ne znam gdje ste prethodnika gospara Frankovića pronašli u mojim riječima. Nisam za nered, nisam za ludnicu u dvjeure poponoća,  ali nisam za konzervaciju stanja, da ne može tri, četiri puta ljeti do ure biti zabava za mlade – odgovorio mu je Potrebica dodavši kako jest za tri, četiri ciljane zabave ljeti na Stradunu.

-Mislim da trenutno osposobljavamo ljude da odu raditi u EU – rekao je tijekom rasprave Jadran barač dodavši kako smo postali žrtve vlastitog uspjeha.

-Kako ste krenuli, na kraju ćete glasati za mene kad se kandidiram za tri godine – rekao je gradonačelnik vijećniku Baraču, koji je rekao kako će podržati strategiju.

Strategija je usvojena jednoglasno.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist