Kultura

‘STRADUN CLASSIC’ Tri dame i majstorice svog instrumenta večeras u Dvoru

'STRADUN CLASSIC' Tri dame i majstorice svog instrumenta večeras u Dvoru

Marija Pavlović, Monika Leskovar i Martina Filjak jedne su od najboljih hrvatskih glazbenica koje pripremaju koncert dubrovačkoj publici večeras u 21 sat u atriju Kneževa dvora, kao dio nastavka festivala Stradun Classic.

Ove tri dame ujedno su i među najtraženijim hrvatskim glazbenicama u inozemstvu, a za dubrovački koncert priređuju Beethovenov Trio u B duru ‘Gassenhauer trio’ i Brahmsov Trio u a molu.

Marija Pavlović diplomirala je klarinet na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u klasi Milka Pravdića, te se usavršavala na salzburškom Mozarteumu u klasi Aloisa Brandhofera, gdje je zaslužila priznanje Würdigenpreiz Austrijskog ministarstva za znanost i kulturu u Beču. Dobitnica je brojnih nagrada i pobjednica niza međunarodnih natjecanja. Kao solistica, surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima. Ove godine postaje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom osniva novi festival Stradun Classic.

Violončelistica Monika Leskovar 1995. postala je najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Iza nje je bogata glazbena karijera, a 2017. je postala docentica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Ostvarila je uspješne suradnje s brojnim istaknutim glazbenicima (Valerij Gergijev, Itamar Golan, Tabe Zimmermann, Nikolai Znaider, Thomas Hengelbrock, Boris Berezovski, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maisky…) te s komornim ansamblima i orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu.

‘Umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnošću’ neki su od opisa kojima svjetska kritika hvali jednu od najuspješnijih hrvatskih pijanistica, Martinu Filjak. Iako je osvojila niz nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima, pozornost svjetske javnosti posebno je privukla 2009. kad je osvojila zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na međunarodnom natjecanju u Clevelandu te ubrzo prvi put u berlinskom Konzerthausu, bečkom Musikvereinu te dvorani Zankel u Carnegie Hallu.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist