Kultura

STRADUN CLASSIC ‘Rapsodija u plavom’ u izvedbi Martine Filjak i DSO-a

STRADUN CLASSIC 'Rapsodija u plavom' u izvedbi Martine Filjak i DSO-a

‘Živopisna i privlačna scenska prisutnost’, ‘snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti’, ‘Pijanistica vrijedna pozornosti’, neki su od opisa pijanistice Martine Filjak u The New York Timesu.

Hrvatska pijanistica svjetskog glasa Martina Filjak nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom večeras u 21 sat u atriju Kneževa dvora. Orkestrom će ravnati južnokorejski dirigent TaeJung Lee, a publika će imati priliku čuti pijanisticu u uvijek omiljenoj Rapsodiji u plavom Georgea Gershwina.

-TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih vještina i izvanredne muzikalnosti! – rekao je o Leeu Zubin Mehta.

Dirigent TaeJung Lee ima reputaciju inspirativnog, talentiranog mladog glazbenika. Dirigirao je raznim orkestrima i ansamblima kao što su: Bečki radijski simfonijski orkestar, Slovenski filharmonijski orkestar, Jalisco filharmonijski orkestar, Seoulski filharmonijski orkestar, a s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje sada već treć put.

Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom oduševljava međunarodnu javnost kao ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnosti’. Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu.

Večeras, uz Gershwinovu ‘Rapsodiju u plavom’, publika će čuti i djela Fauréa (‘Palleas et Melisande’, suita) te Bizeta (‘Carmen’, suita br. 1). Koncert se održava u sklopu ciklusa ‘Stradun Classic’ i kao dio programa Dana kulturne baštine 2018. u Dubrovniku.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9-14 sati, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist