Kultura

STRADUN CLASSIC Ovog utorka predstavlja se novi glazbeni festival

STRADUN CLASSIC Ovog utorka predstavlja se novi glazbeni festival

Novi festival komorne glazbe, Stradun Classic, održat će se u travnju i rujnu ove godine, a organiziraju ga Dubrovački simfonijski orkestar i klarinetistica Marija Pavlović, jedna od naših najdarovitijih glazbenica mlađe generacije.

Prvo izdanje Stradun Classica održat će u suradnji s Gradom Dubrovnikom i to u dva ciklusa. Prvi dio održat će se u travnju (od 6. do 11. travnja), a drugi u rujnu (od 4. do 14. rujna). Festival započinje 6. travnja koncertom u crkvi Male braće, a tim povodom ovog utorka će ga na konferenciji za medije predstaviti sama Pavlović, Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra te sudionici festivala: Tom Owen, oboist, Christoph Campestrini, dirigent, Pieter Nuytten, fagotist i Boštjan Lipovšek, hornist.

Koncertni trolist prvog ciklusa dovest će vrhunske izvođače klasične glazbe: britanskog oboista Toma Owena (dobitnik nagrade Kraljevske glazbene akademije za obou, glavni oboist Gürzenich Orchestra Köln, voditelj komornog glazbenog društva KammermusikKöln, čiji su koncerti rasprodani petu godinu zaredom), prvi fagot Rotterdamske filharmonije Pieter Nuytten, koji se u svojoj bogatoj biografiji, između ostalog, može pohvaliti održavanjem brojnih majstorskih tečajeva diljem svijeta.

Zatim, iz Slovenije stiže hornist Boštjan Lipovšek, iz Nizozemske i vrsni violinist Daniel Rowland, a iz Francuske jedna od vodećih svjetskih čelistica Maja Bogdanović te iz Slovenije nagrađivani kontrabasist Zoran Marković. Svjetski poznate i jedne od najtraženijih hrvatskih glazbenica u inozemstvu, pijanistca Martina Filjak i čelistica Monika Leskovar nastupit će u rujnu, a kroz festival orkestar će raditi s dirigentima Tomislavom Fačinijem, Christophom Campestrinijem iz Austrije i Darrellom Angom iz Singapura.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist