Kultura

‘STRADUN CLASSIC’ Marija Pavlović: San se ostvario, imamo jedinstven festival’

'STRADUN CLASSIC' Marija Pavlović: San se ostvario, imamo jedinstven festival'

Ideja o festivalu započela je snom o dobroj i kvalitetnoj glazbi u Dubrovniku. Taj se san sada ostvario i zbog toga sam vrlo sretna – izjavila je dubrovačka klarinetistica Marija Pavlović na najavnoj konferenciji za medije povodom prvog izdanja festivala ‘Stradun Classic’, koji se u Dubrovniku održava u travnju i rujnu.

Festival se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Marije Pavlović u suradnji s Gradom Dubrovnikom, a okupit će vrhunske izvođače klasične glazbe.
-Ideja festivala je da gosti umjetnici sviraju s orkestrom, ali i s članovima orkestra, i po tome je festival jedinstven – rekla je tom prilikom Pavlović.

-Festivalom željeli smo ispuniti ‘rupu’ u glazbenoj ponudi grada u komornoj glazbi. Naša sugrađanka Marija Pavlović imala je sličnu ideju, a mi smo podržali njezin koncept i njene prijatelje – izjavio je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.

-Ovaj komorni festival dio je šire suradnje s našim međunarodnim festivalom ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ i jako sam sretan zbog ove suradnje. Pripremili smo jako zanimljiv program – istaknuo je austrijski dirigent Christoph Campestrini.

-Sinergija Grada, DSO-a i komorne glazbe sjajna su stvar. Festival će biti jako lijep i za publiku i za orkestar – smatra belgijski fagotist Pieter Nuytten.

-Za dobru atmosferu i glazbu potrebni ugodni ljudi, dobri glazbenici i lijepa okolina, a Dubrovnik to sve ima – mišljenja je slovenski hornist Boštjan Lipovšek.

U prvom ciklusu, od 6. do 11. travnja, uz Mariju Pavlović i DSO nastupit će britanski oboist Tom Owen i violinist Daniel Rowland, belgijski fagotist Pieter Nuytten, slovenski hornist Boštjan Lipovšek i kontrabasist Zoran Marković te francuska čelistica Maja Bogdanović, dok će u drugom dijelu, od 4. do 14. rujna, dubrovačka publika čuti hrvatske glazbenice, pijanistica Martina Filjak i čelistica Monika Leskovar. Dirigenti na festivalu bit će Austrijanac Christoph Campestrini, Darrell Ang iz Singapura i naš Tomislav Fačini.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist