Kultura

STRADUN CLASSIC FESTIVAL Početak drugog izdanja uz Slavensku večer i svjetsku praizvedbu

STRADUN CLASSIC FESTIVAL Početak drugog izdanja uz Slavensku večer i svjetsku praizvedbu
Dubrovnik, 29.08.2017. 5. Dubrovnik u pozno ljeto - DSO, Christoph Campestrini i Dubravka Tomsic - Srebotnjak Foto: DSO

Renomirana hrvatska klarinetistica Marija Pavlović 2018. godine u Dubrovniku je, zajedno s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i vrhunskim glazbenicima iz cijelog svijeta, utemeljila novi festival Stradun Classic. Festival se nastavlja i ove godine i to od 4. do 11. listopada, a započinje svjetskom praizvedbom u Kneževom dvoru.

Riječ je o festivalu komorne glazbe koji okuplja uspješne glazbenike iz cijeloga svijeta. Tako će ove godine na festivalu nastupiti poznata naša proslavljena mezzo-sopranistica Renata Pokupić, violinistica Vinete Sareika (prva violina Artemis kvarteta), renomirani violinist Daniel Rowland, jedna od najcjenjenijih hrvatskih cellistica Monika Leskovar, naša najtraženija pianistica u inozemstvu Martina Filjak, hrvatski hornist svjetskog glasa Radovan Vlatković kao i Boštjan Lipovšek, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten, kontrabasist Zoran Marković, dirigent Darrell Ang i šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra Marc Tardue, ali i pojedini članovi DSO-a kao što su Stijepo Medo, Matija Novaković, Šimun Končić, Mirabai Weismehl i Renata Santini Glavinović.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala jest veza s Orlandom. Naime, u ovoj godini, koju je Grad Dubrovnik proglasio „Orlandovom godinom“, na drugom izdanju festivala Stradun Classic, nastupit će čak pet dobitnika Nagrade Orlando koj se dodjeluje neposredno po završetku Dubrovačkih ljetnih igara najboljim interpretima.

Želeći ovogodišnjim izvedbama u sklopu festivala Stradun Classic postići poseban kvalitet i stilske raznovrsnosti, Marija Pavlović, uz sebe, dobitnicu nagrade, pozvala je četvero uvaženih, svjetski priznatih nositelja nagrade Orlando, da svojim sudjelovanjem daju posebnu kvalitativnu notu ovogodišnjem festivalu. Radovan Vlatković nagradu je dobio 1998. godine, Monika Leskovar 2001., Renata Pokupić 2004., Martina Filjak 2008., a Marija Pavlović 2011. godine.

Pet koncerata koji će se održati u sklopu festivala publici će donijeti pet različitih glazbenih doživljaja. Na otvaranju festivala 4. listopada, koji nosi naziv Slavenska večer, uz djela Borisa Papandopula, Blagoja Berse i Antonína Dvořáka, publika će imati priliku poslušati svjetsku praizvedbu djela „Bucolique“ Ludomila Rogowskog u izvedbi violinista Daniela Rowlanda i DSO-a pod ravnanjem singapurskog Darrella Anga. Na istom koncertu, naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić izvest će izbor iz Biblijskih pjesama A. Dvořáka. Koncert započinje u 21 sat.

Ulaznice za koncerte festivala dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14.30 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama i gift shopu Dubravka na Pilama, kao i online putem servisa ulaznice.hr. Kontakt za informacije i rezervacije je 417 110.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist