Kultura

Stopama Sulejmana Veličanstvenog u muzej Rupe

Dubrovački muzeji u suradnji s Turskom zakladom za podvodnu arheologiju u žitnici Rupe u petak navečer otvorili su izložbu „Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog“.

Povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa UNESCO je 2013. godinu proglasio „Godinom Piri Reisa“. Tom prigodom je u Rijeci, Poreču, Zagrebu, a sada i u Dubrovniku organizirana izložba na kojoj su predstavljeni najvažniji radovi slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

– Hrvatska i Turska bili su prijatelji i prije 500 godina, ne vidimo razlog zašto to ne bi bili i danas, trebamo nastaviti graditi mostove prijateljstva koje smo imali u prošlosti. Ova izložba pokazuje koliko nam je Hrvatska uvijek bila zanimljivo, možete vidjeti karte Dubrovnika, Zadra, Šibenika – kazala je izaslanica Veleposlanstva Turske u Hrvatskoj Gulsah Cumurcu.

Navedene izložbe su dio niza međunarodnih događanja koje organizira tursko Ministarstvo kulture i turizma, a za domaćina ovih izložbi Hrvatska je odabrana zbog postojanja brojnih karata luka hrvatskih gradova i otoka u Pirijevoj slavnoj knjizi Kitab-i Bahriye (Knjigaplovidbe/Knjiga navigacije) iz 1521., koja je proizašla objedinjenjem karti i bilješki u 210 poglavlja.

Autori izložbe su Ali Riza Isipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Pročitajte još

Pogled na toleranciju mladih dubrovačkih umjetnika

Dulist

U LAZARETIMA Izložba Ane Opalić i Davida Kabalina o ‘Dubrovačkom karavanskom putu’

Dulist

Otvoreni ‘Dani kreativnih i kulturnih industrija, evo u čemu će Dubrovčani uživati

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija