Kultura

Stopama Sulejmana Veličanstvenog u muzej Rupe

Stopama Sulejmana Veličanstvenog u muzej Rupe

Dubrovački muzeji u suradnji s Turskom zakladom za podvodnu arheologiju u žitnici Rupe u petak navečer otvorili su izložbu „Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog“.

Povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa UNESCO je 2013. godinu proglasio „Godinom Piri Reisa“. Tom prigodom je u Rijeci, Poreču, Zagrebu, a sada i u Dubrovniku organizirana izložba na kojoj su predstavljeni najvažniji radovi slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

– Hrvatska i Turska bili su prijatelji i prije 500 godina, ne vidimo razlog zašto to ne bi bili i danas, trebamo nastaviti graditi mostove prijateljstva koje smo imali u prošlosti. Ova izložba pokazuje koliko nam je Hrvatska uvijek bila zanimljivo, možete vidjeti karte Dubrovnika, Zadra, Šibenika – kazala je izaslanica Veleposlanstva Turske u Hrvatskoj Gulsah Cumurcu.

Navedene izložbe su dio niza međunarodnih događanja koje organizira tursko Ministarstvo kulture i turizma, a za domaćina ovih izložbi Hrvatska je odabrana zbog postojanja brojnih karata luka hrvatskih gradova i otoka u Pirijevoj slavnoj knjizi Kitab-i Bahriye (Knjigaplovidbe/Knjiga navigacije) iz 1521., koja je proizašla objedinjenjem karti i bilješki u 210 poglavlja.

Autori izložbe su Ali Riza Isipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist