Hrvatska

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj pada

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj pada

Hrvatska bilježi daljnji pad po pitanju stope nezaposlenosti i ponovno je izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini.

Prema najnovijem izvješću Eurostata, u Hrvatskoj je u prosincu lani skliznula na 10%, s 10,3% u prethodnom mjesecu. U prosincu 2017. u Hrvatskoj je prema najnovijem izvješću bez posla bilo 179 tisuća građana, šest tisuća manje nego u studenome. Na godišnjoj je razini stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj tako smanjena za 2,5%, a broj nezaposlenih za 47.000, kako prenosi HRT.

Time se Hrvatska, prema priopćenju europskog statističkog ureda, opet svrstala u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, a koju i dalje predvodi Grčka, s padom stope nezaposlenosti za 2,6%. U nju su još izdvojeni Portugal, s padom stope nezaposlenosti za 2,4%, te Španjolska, s padom za 2,1%. Najnižu stopu nezaposlenosti među članicama EU-a i dalje bilježe Češka, s 2,3%, te Malta i Njemačka, s po 3,6%. Najviše stope i dalje imaju Grčka, s 20,7% u listopadu 2017. i Španjolska, sa 16,4%.

 

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2017. po najnovijem izvješću bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 24,5%, uz nezaposlenih 39 tisuća građana u dobi do 25 godina, nasuprot 25,3% u prethodna tri mjeseca. U istom razdoblju 2016. godine iznosila je prema podacima iz najnovijeg Eurostatova izvješća 30,4 posto.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist