Zanimljivosti

Stopa nezaposlenosti ispod 20 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti po prvi je put od listopada prošle godine pala ispod 20 posto te za svibanj iznosi 19,6 posto, objavljuje Državni zavod za statistiku.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj stopa registrirane nezaposlenosti je pala za 0,8 postotnih bodova, no na godišnjoj je razini još uvijek veća i to za 1,8 postotnih bodova s obzirom da je za svibanj prošle godine iznosila 17,8 posto.

Zadnji je put stopa stopa registrirane nezaposlenosti ispod 20 posto zabilježena listopadu prošle godine kada je iznosila 19,4 posto, a u proteklih je šest mjeseci najviša stopa zabilježena u veljači kada je iznosila 21,9 posto.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) krajem svibnja u evidenciji je bilo 333.249 nezaposlenih, što je za 6,3 posto ili za 22.349 osoba manje nego u mjesecu prije, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj prošlogodišnjeg svibnja, broj nezaposlenih veći za 8,9 posto ili za 27.193 osobe.

Zbog sezonalnosti hrvatskog tržišta rada i potražnje za sezonskim radnicima od ožujka se bilježi pad stope registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini – u ožujku je stopa iznosila 21,6 posto, a u travnju pala na 20,9 posto.

Pročitajte još

ŽELJEZNICOM PO KONAVLIMA Zavirite u fascinantni svijet Pera Šiše

Dulist

PREKRASAN PRIZOR Zažutila se žuka, ‘priziva’ tople i sunčane dane

Dulist

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 3D modeliranje i printanje na Sveučilištu

Dulist