Zanimljivosti

Stop raku vrata maternice

Stop raku vrata maternice

Krenulo je provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Provoditelji su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – ugovoreni s HZZO-om, citološki laboratoriji, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba.

Cilj ovog programa jest obuhvatiti 85 posto žena ciljne dobne skupine tijekom tri godine od početka programa, te smanjiti obolijevanje i umiranje od uznapredovalih oblika raka vrata maternice.
Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije javlja kako šalje pozivna pisma na kućne adrese žena koje su u dobi od 25. do 64. godine, a posljednje tri godine nisu bile kod svog izabranog ginekologa.

Žene će pronaći pismo s uputom, kontakt podatke svog izabranog ginekologa, kupovnice (služe kao uputnice) za pregled kod ginekologa i za PAPA test te edukativni letak, s tim da se same naručuju na na pregled kod svog ginekologa.

Samo ranim otkrivanjem bolesti možete postići potpuno izlječenje! Odazovite se! – poručuju iz Zavoda DNŽ.
Rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka, to je rak koji se može otkriti i spriječiti. Ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen. U Hrvatskoj oko 900 žena oboli od raka vrata maternice (uključujući i rak vrata maternice in situ), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tridesetak (osam do deset od raka vrata maternice i dvadeset od lokaliziranog (in situ) raka).

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist