Natrag
17.2.2019 00:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Stop raku vrata maternice

5.12.2012 @ 14:17 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Krenulo je provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Provoditelji su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – ugovoreni s HZZO-om, citološki laboratoriji, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba.

Cilj ovog programa jest obuhvatiti 85 posto žena ciljne dobne skupine tijekom tri godine od početka programa, te smanjiti obolijevanje i umiranje od uznapredovalih oblika raka vrata maternice.
Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije javlja kako šalje pozivna pisma na kućne adrese žena koje su u dobi od 25. do 64. godine, a posljednje tri godine nisu bile kod svog izabranog ginekologa.

Žene će pronaći pismo s uputom, kontakt podatke svog izabranog ginekologa, kupovnice (služe kao uputnice) za pregled kod ginekologa i za PAPA test te edukativni letak, s tim da se same naručuju na na pregled kod svog ginekologa.

Samo ranim otkrivanjem bolesti možete postići potpuno izlječenje! Odazovite se! – poručuju iz Zavoda DNŽ.
Rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka, to je rak koji se može otkriti i spriječiti. Ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen. U Hrvatskoj oko 900 žena oboli od raka vrata maternice (uključujući i rak vrata maternice in situ), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tridesetak (osam do deset od raka vrata maternice i dvadeset od lokaliziranog (in situ) raka).

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana