Aktualno

Što župan i gradonačelnik očekuju od 2014.?

Što župan i gradonačelnik očekuju od 2014.?

DuList je, osim godišnje inventure i protresanja najvažnijih događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. godinu, donio i stavove i razmišljanja poznatih osoba političkog i javnog života Grada o minuloj 2013. te nadolazećoj 2014. godini. Evo razmišljanja gradonačelnika Andra Vlahušića i župana Nikole Dobroslavića.

– Osvrćući se na 2013. moram reći kako je ona, na profesionalnom planu, bila ispunjena jako velikom količinom posla, koji je u svakom segmentu na kraju završen uspjehom. Izgradili smo neke od najvećih infrastrukturnih projekata generacije i riješili najveći problem Dubrovnika već desetljećima – promet. Paralelno s time, odvijala se i politička kampanja i izborni proces kroz koji smo uspjeli dobiti potporu građana da i dalje nastavimo raditi za njih.
Izdvojeno gledano, bio je to za mene osobno najvažniji datum u ovoj godini – pobjeda na izborima koji su bili izuzetno zahtjevni i složeni. Bez imalo odmora, nastavili smo dalje s gradnjom POS-a, ribarnice i gruškog parka te kanalizacije Rijeke dubrovačke i vodovoda za primorska sela. Naša glavna gospodarska grana, turizam, postigao je rekordne rezultate, koji su osim samih brojki potvrđeni i investicijama u hotelsku infrastrukturu nakon kraja glavne turističke sezone.
Ulazak u Europsku uniju ostvarenje je težnji Republike Hrvatske od obrane slobode i uspostave neovisnosti pa je 2013. napokon godina u kojoj je potvrđen njen europski identitet i budućnost.

Dugoročno, Dubrovnik se vraća Gradu Dubrovniku, svoju budućnost kao jaki grad vidi u vlastitom održivom upravljanju svim svojim resursima. Kao i kroz svoju povijest, nitko nije veći od Republike, odnosno Grada, ali je takav sustav vrijednosti bio isčezao te ga postupno ponovno gradimo, u čemu će 2013. ostati zapamćena kao prijelomna godina u kojoj su izrađeni zakonski prijedlozi koji će to omogućiti.
Zato 2014. očekujem s velikim optimizmom. Osim letova, Grad će se pobrinuti da Dubrovčani budu povlašteni korisnici hrvatskih autocesta, čime će mogućnost putovanja našim sugrađanima biti ograničena jedino osobnim izborom. Voda će doći na sva područja Grada, a ulagat ćemo i dalje u prometnice, zelene površine, vrtiće, igrališta i škole. Naši će studenti moći raspolagati s još većim studentskim kreditima, a umirovljenici dobivati uskrsnice i božićnice.
Kao Dubrovnik u svojim najslavnijim danima, okrenuti se slobodi, otvorenosti, kreativnosti i pameti znači imati sretnu budućnost, a 2014. je prvi korak na tom putu – rekao je za duList gradoančelnik Vlahušić.
 
 
– Godina na izmaku bila je godina puna izazova, međutim ipak tom godinom možemo u našoj županiji biti zadovoljni. Godinu je obilježilo nekoliko događaja. Najprije, izborna pobjeda koalicije predvođene HDZ-om u svibnju i moja pobjeda kao kandidata za župana bila je potvrda da smo uspješno odradili mandat, da sugrađani prihvaćaju i naš program i način na koji radimo ovaj važni javni posao. To nam je svakako poticaj za maksimalan angažman u 2014. godini.
Potom, ulazak u EU 1. srpnja značio je konačno vraćanje Hrvatske u europski krug i među države najrazvijenije demokracije. Vratili smo se tamo gdje pripadamo, a o našoj će sposobnosti ovisiti koliko ćemo biti uspješni u toj iznimno jakoj konkurenciji. Međutim, mi također u tu Europu unosimo naše tradicionalne vrijednosti do kojih držimo, a do kojih bi, po našem dubokom uvjerenju, više trebala držati i ukupna Europska unija.
Nadalje, Županijska skupština usvojila je Strategiju razvoja turizma, temeljni razvojni akt najvažnije gospodarske grane na području Županije. Također, predstudija za povezivanje krajnjeg hrvatskog juga, izrađena od francuskih konzultanata, pokazala je ono u što smo mi već otprije bili uvjereni, da je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje dva odvojena dijela hrvatskog (i EU) teritorija. Dileme, za one koji su ih imali, su sada otklonjene i treba punom snagom ići u nastavak gradnje mosta, pa i uz pomoć EU fondova, što je, uz dobru pripremu od strane Vlade, posve realno.
Vrijedi nadalje istaknuti kako je Županijska skupština donijela Deklaraciju o položaju i regionalnom statusu Dubrovačko-neretvanske županije čime je potvrdila da bi ovom području bio poguban status niži od regije, da nam ne odgovara biti dijelom bilo koje druge regije, već da Županija mora ostati regionalna jedinica, a Dubrovnik regionalno središte.

Također, Županija je u protekloj godini koristila oko 75 miljuna kuna sredstava pretpristupnih fondova za 39 projekata, čime smo potvrdili da smo ovladali korištenjem fondova i pripravni za strukturne i kohezijski fonda koji Hrvatsakoj stoje na raspolaganju nakon ulaska u Uniju.
Drugi međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2013 pokazao je da smo vjerojatno najuspješnija županija što se ulagačke klime tiče, da je Županija sa svojim gradovima i općinama osigurala uvjete za novih 40-tak investicija, od kojih su dvije vrijedne više od 1 milijarde EUR-a svaka. Forum je pokazao da postoje daljnje mogućnosti ulaganja u turističke zone, marine, marikulturu i poslovne zone.

U 2014. godini provodit ćemo naš Program za koji su nam birači dali golemu potporu na izborima, a posebno očekujemo nastavak gradnje Pelješkog mosta, osiguranje statusa regije za našu županiju u slučaju promjene regionalnog ustroja u Hrvatskoj te promjenu stajališta Vlade o zaustavljanju radova na gradnji autoceste od Ploča prema Osojniku. Također, u 2014. godini očekujemo rješenje pitanja granice s BiH i Crnom Gorom bez ustupaka susjednim državama, ishođenje građevinske dozvole za Centar za gospodarenje otpadom te početak gradnje na bitnim projektima za ovu Županiju: Terminal Zračne luke Dubrovnik, Studentski dom u Dubrovniku, Golf park Srđ, Dubrovački biser u Dubrovačkom primorju te turističko naselje u Kuparima – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist