Politika

Što Vlahušić točno ima protiv SDP-a?

Što Vlahušić točno ima protiv SDP-a?

Politička talk-show emisija 'Nulta točka', na temu 'Lokalni izbori, održala se u ponedjeljak navečer,  a jedan od sedam gostiju bio je i ponovljeni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Ostali gosti bili su Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, župan Primorsko-goranske županije, Željko Turk, član predsjedništva HDZ-a i gradonačelnik Zaprešića, prof. dr. Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a, Tomislav Klauški, kolumnist 24 sata te Tihomir Dujmović, kolumnist Dnevno.hr.

-Ajmo malo na jug! – Pozvao je u tridesetoj minuti Mislav Togonal te pozdravio Vlahušića, koji je istaknuo kako HNS ima rezultat ne samo na sjeveru, nego i na jugu, gdje je upravo on ponovo dobio vlast u Dubrovniku, te istaknuo i kako su izvrsni rezultati i za Gradsko vijeće.

'Na pitanje čija je pobjeda, Čačića ili Pusić?', Vlahušić je istaknuo da je to pobjeda snage HNS-a koja postoji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Iduće pitanje bilo je 'Kako komentirate situaciju da HNS i SDP u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nisu išli zajedno?'

Osnovni problem lijevog centra nalazi se u presjeku SDP-a, znači ne samo u gospodinu Milanoviću, nego i prije. Znači, u Hrvatskoj broj birača koji glasaju za lijevo i desno je otprilike podjednak. Mi smo vidjeli 2003., 2007. i 2011. da broj birača koji ima lijevi centar je veći nego desni centar. E, sad je pitanje da li predsjednik SDP-a želi biti premijer ili ne želi? Milanović 2007. nije htio biti premijer, nije napravio dovoljni napor da drugim strankama lijevog centra, uključujući IDS i HNS, da dovoljno. Teško može 2015. izgubiti od Karamarka ukoliko doživi partnere IDS i HNS, pa i dio Laburista, ili Laburiste u cijelosti doživi kao jedan građanski lijevi centar i želi pobijediti. HDZ i Karamarko okupili su sve na desnici, a Milanović još nije odlučio želi li davati ili oduzimati, evo u Istri i Dubrovniku je izgubio –  istaknuo je Vlahušić.

Na ovo je replicirao Zlatko Komadina dajući primjer vlastite, Primorsko – goranske županije, gdje su oni ukupni pobjednici s HNS-om, no ističući kako su tamo i četiri gradonačelnika i načelnika iz HNS-a, upravo zato što su u koaliciji s HNS-om i jer je biračka podrška SDP-a izabrala kandidate HNS-a.

-Te priče da je najednom HNS najednom narastao i mi smo zapravo više-manje svuda u tim koalicijama po Hrvatskoj odigrali. Skoro u svim. E sad, svatko navodi svoj primjer. Kolega Vlahušić je ljut jer je morao ići i kontra SDP-a. To je legitimno, ali zar je zabranjeno da kandidat u Dubrovniku bude i SDP-ovac, i HNS-ovac i HDZ-ovac? Što je tu zabranjeno? – pitao je Komadina.

Ivan Jakovčić nadovezao se ističući kako imaju objektivnu koaliciju na razini države, koju možda Milanović ne želi zadržati za lokalne izbore, što u ovom trenutku oni ne znaju.

– Pazite, mi imamo statut, a kod tebe je Ivane, malo drukčije. Ti kako kažeš, tako će biti u Istri! – naglasio mu je Komadina.

– Čekajte malo, u Dubrovniku je SDP Dubrovnika donio odluku da sa svojim kandidatom ne idu u koaliciju. Predsjedništvo stranke i sam predsjednik Milanović nije se baš svuda miješao. Po tom sistemu bi vi lokalne izbore dogovarali u Zagrebu – istaknuo je Vlahušiću Komadina.

Na pitanje o paraleli proračuna Dubrovnika i Zagreba, Vlahušić je istaknuo kako Zagreb ima veći proračun nego sve hrvatske općine zajedno, te sve hrvatske županije.

Cijelu 'Nultu točku' možete pogledati u emisijama na zahtjev HRT-a.

Osvrt na nultu točku dao je i Večernji list koji se poziva na visoki izvor unutar HNS prema kojem je Vlahušić ogorčen an Milanovića jer mu je uskratio potporu nakon što je ovaj nepravomoćno osuđen u aferi Šipan.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist