Natrag
22.2.2019 11:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Što veže Dubrovačku republiku i Kuću u kući?

30.5.2013 @ 15:12 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Otok Brač je možda najpoznatiji po plaži Zlatni rat smještenoj u Bolu, koju svake godine posjećuju horde turista.

No, u samom mjestu Bol postoji jedna znamenitost, te je prava šteta da se o njoj, zapravo, malo zna.

Naime, u Bolu se nalazi 'kuća u kući', koja je zaštićeni spomenik kulture iz XIX. stoljeća.

Priča kaže da je kuća nastala kad su tri brata pomorca iz obitelji Vuković oženili tri Španjolke i odlučili sagraditi veliku kuću (Paloc) na svojoj zemlji. No, na toj zemlji se nalazila kuća težaka Marka. Braća su Marku ponudila veliki novac za otkup, ali Marko kuću nije želio prodavati. Propalo je i posredovanje tadašnjeg načelnika kojem je Marko zaprijetio smrću, pa je zbog straha od odmazde morao pobjeći iz Bola u Dubrovačku Republiku, piše zaklada-brac.hr.

Braća su tada započela gradnju oko Markove kuće, te su podigli tri kata i još su samo trebali postaviti podove i krov te srušiti Markovu kuću. Otputovali su u Mletke po drvenu građu, nakrcali brod i krenuli nazad prema Bolu, ali ih je na povratku uhvatilo veliko nevrijeme i potopilo brod. Kako nijedan od braće nije imao djece, ugasio se rod Vukovićevih, a težak Marko se nekoliko godina nakon toga vratio živjeti u svoju kuću, danas poznatu kao 'Kuća u kući'.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana