Zanimljivosti

Što učiniti kad u život zakorači – autizam?

Što učiniti kad u život zakorači - autizam?

Sekcija za autistični spektar i komunikcijske teškoće Udruge kronično bolesnog djeteta 'Zajedno do zdravlja' danas je održala okrugli stol pod nazivom 'Tretmani u autizmu i mogućnosti u Dubrovniku'.

Okrugli stol bio je namijenjen svim roditeljima, a s ciljem razmjene iskustva i usmjeravanja prema mogućem rješenju.

– Misao vodilja cijele prezentacije i okruglog stola jest važnost potpunog uključenja obitelji i što raniji početak rada s djecom – istaknula je Marija Puhiera, voditeljica sekcije za autizam udruge 'Zajedno do zdravlja'.

Ono što je posebno istaknula i što je možda najvažnija stvar kad se roditelj nalazi u ovoj situaciji, odnosno što učiniti za bolji život djece, jest odakle krenuti.

– Kad vam u život zakorači autizam, morate ga prihvatiti i isplanirati. Početke točke za to u Dubrovniku su pedijatar, zatim Jedinica za poremećaje razvojne dobi OB Dubrovnik, psihijatrica ambulante OB, koja radi i s djecom i s mladima, zatim Obiteljski centar, sekcija škole Marin Držić, udruga IDEM, Centar za socijalnu skrb, stručne službe te udruga 'zajedno do zdravlja' – istaknula je.

Na okruglom stolu prezentirane su iznimno bitne metode za provođenje terapije, primjenjenu analizu ponašanja, lakše prelaženje prepreka na koje djeca nailaze u svakodnevnom životu, zatim sprječavanje ili smanjenje neugodnih ponašanja koja ometaju učenje, a te terapije su ABA, TEACCH, Floortime te PECS, kroz koje su okupljene provele Anita Šimunović, Jelena Pendo, Andrea Džakula te Dubravka Butigan.

Osim stručnog dijela, na okruglom stolu kroz razgovor i osobne priče i svakodnevna iskustva govorilo se o pitanjima prepoznavanja i pristupa autizmu, te u konačnici i razumijevanja autizma, kroz što se opet ponovila iznimna važnost obitelji u terapiji i strpljenju kroz rad s djecom, a također je i izniman naglasak stavljen na ustrajnost i čvrstoću pri vježbama, nagrađivanju i poboljšanju rada.

Inače, Sekcija za autistični spektar i komunikcijske teškoće Udruge kronično bolesnog djeteta „Zajedno do zdravlja“ od 20. svibnja 2013. provodi uslugu 'PITAJTE O AUTIZMU', št o možete uraditi pozivom na telefon 312-300, ponedjeljkom od 9 do 10 sati, te četvrtkom od 17 do 18 sati. također, možete ih posjetiti na adresi dr. Roka Mišetića bb utorkom od 16 do 17 sati, te se na taj način upoznati s radom sekcije za vrijeme tjednog druženja. također ih možete kontaktirati na e-mail autizam@zajedno-do-zdravlja.hr.

– Kontaktirajte nas bilo da ste roditelj, član obitelji, odgojitelj, nastavnik, prijatelj ili poznanik djeteta ili mlade osobe s poremećajem iz autističnog spektra, stručna osoba ili tek osoba voljna saznati o autizmu. Iznesite nam svoja pitanja, dvojbe, iskustva i prijedloge. Odgovaramo informacijama, kontaktima i svojim iskustvom. Zajedno ćemo brže i lakše pronaći rješenje. U životu s autizmom nitko ne treba biti sam – poručuju iz udruge 'Zajedno do zdravlja'.
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist