Aktualno

Što u 2014. očekuju Miošić i Knežić?

Što u 2014. očekuju Miošić i Knežić?

DuList je, osim godišnje inventure i protresanja najvažnijih događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. godinu, donio i stavove i razmišljanja poznatih osoba političkog i javnog života Grada o minuloj 2013. te nadolazećoj 2014. godini. Evo razmišljanja vijećnika liste Srđ je Grad Igora Miošića i načelnika Općine Dubrovačko primorje Nikole Knežića.

– Za mene osobno je najvažnije u protekloj godini bilo sudjelovanje u akcijama građanske opcije koja djeluje kroz Inicijativu Srđ je naš i Listu Srđ je grad. Rezultati tog djelovanja, nadam se, bit će vidljivi tek u godinama koje slijede. S druge strane, neprocjenjiva je spoznaja da u Gradu ima ljudi koji dijele tvoju viziju i spremni su je pokušati ostvaritit. U 2014. godini nas čekaju pokušaji daljnjeg rastakanja socijalne države i političko-pravni pritisak na stečena prava radnika. Također, u strahu od naroda, politička će elita po nalogu bankstera osnažiti državni represivni aparat i dati mu u ruke instrumente efikasne kontrole nezadovoljstva. Konkretno, kada treba zaštititi zgradu Gimnazije od „kamenovanja“ jajima od strane maturanata iz Pomorske , slaba se zaštita javnog dobra pravda nedostatkom ljudstva i sredstava. Kada gradskim vijećnicima „Dubrovačkog dogovora“ treba „zaštita“ od opravdanog nezadovoljstva građana, pred Vijećnicu se šalje odred oklopljenih specijalaca. To je pojavni oblik nadolazećeg fašizma – kao takvog ga treba prepoznati i suprostaviti mu se. To nam je zadaća naredne i u godinama koje slijede – izjavio je Igor Miošić, vijećnik liste Srđ je Grad.

– Ova godina je bila dosta uspješna za Općinu Dubrovačko primorje zato što je zaokružen jedan veliki investicijski ciklus. Jedno je mandatno razdolje završeno s velikim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu – u velike ulazne ceste, dvotračne ceste, primjerice u naseljima Topolo i Ošlje, te spojnu cestu između Dola  i Stona, te Visočana i Smokovljana. Imali smo i drugi dio investicijskog ciklusa, a riječ je o kompletnoj rekonstrukciji javne rasvjete koja je sa zastarjele tehnologije prebačena na štednu rasvjetu. Također, otvoren je novi investicijski ciklus koji će obilježiti i slijedeću godinu, a to je ulaganje u kanalizacijsku mrežu naselja Slano i Slađenovići, Kručici i Banićima. Slijedeće godine planiramo projektiranje vodovoda za naselja Majkovi, Grbljava, Ratac, Doli i Smokvina tako da se iduće godine očekuje dovršetak dokumentacije za gradnju, izdavanje građevinske dozvole, osiguranje novaca i da se krene u ta dva velika projekta. To su možda najveći projekti koje je bitno izdvojiti, a imamo cijeli niz ostalih projekata poput rekonstrukcije i adaptacije cesta i postojećih vodovodnih i kanalizacijskih mreža, te onih koji su indirektno vezani za Općinu. Tu treba spomenuti da smo otvorili radove na izgradnji operativne obale u Slanome u dužini od 100 metara. Početkom iduće godine očekuje se izgradnja ACI marine u Slanome, izgradnja vjetro – parka u Rudinima. Cijela slijedeća godina trebala bi biti obilježena infrastrukturnim ulaganjima, uvođenjem novih poduzetnika u Poslovnu zonu Banići. Dakle, u pripremi je cijeli niz projekata – rekao nam je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist