Aktualno

“Što to naučava katolička vjera?”

"Što to naučava katolička vjera?"

Povodom skupa podrške don Ivanu Sinanoviću, održanom u petak ispred zgrade dubrovačkog suda, oglasila se udruga građana za zaštitu ljudskih prava David.

– Stotinjak vjernika okupilo se ispred dubrovačkog suda u znak podrške svećeniku koji je ubio čovjeka. Čovjek je ubijen od svećeničke ruke. Moguće je da je stradali bio i kriv. Opravdava li to svećenika u njegovom postupku? Što to naučava katolička vjera? Je li to kršćanstvo Isusa iz Nazareta? Ako masa ljudi slijedi svećenički nauk zagovarajući ubojstvo iz samoobrane, što to govori o katoličkom nauku? – pitaju se u svom priopćenju članovi udruge David, ističući kako “niti u Bibliji nigdje nema u Isusovom nauku da se potiče ubijanje u samoobrani”.

– Katoličko svećenstvo po čitavom svijetu (i kod nas) blagoslivlja oružje. Što znači blagoslov oružja? Jednostavnim razumljivim rječnikom to je dozvola (poticanje na) za ubijanje u samoobrani. Ako se to čini za opće dobro naroda (čitaj politike) tada su to još i uzvišeni čini – poručuje u svom priopćenju udruga David.

– Peta Božja zapovijed, čini se, više nema kod katolika neko značenje. Zagovara li neka institucija rat, kao npr. katolička institucija, kako se može očekivati od njihovih vjernika da se drugačije ponašaju. Što reći na izjave okupljenih u znak podrške svom svećeniku (učitelju): `Ne sudimo, nego molimo za ubijenog i dajemo podršku prijatelju da izdrži`. Recimo ipak da nam taj i takav etički vjerski sustav odgaja djecu u školama i vrtićima – zaključuju u svom priopćenju iz udruge građana za zaštitu ljudskih prava David.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist