Aktualno

Što su Pick-up, reverse charge i VIES sustav?

Velik odaziv dubrovačkih poduzetnika na seminar županijske gospodarske komore na temu novog Zakona o PDV-u najbolji je pokazatelj koliko je zanimanje pobudio zakon koji je stupio na snagu u ponedjeljak, 1. srpnja na dan hrvatskog pristupanja Europskoj uniji.

Viša upravna savjetnica za poreze i doprinose iz Porezne uprave – Područnog ureda Dubrovnik Melita Grčić u jednoipolsatnom predavanju predstavila je izmjene i novosti ovog Zakona.

Neke od takvih novosti sigurno su i novi nazivi. Tako naziv 'uvoz' i 'izvoz' zadržavaju dosadašnje značenje samo u odnosu na zemlje nečlanice Europske unije, dok se za države članice EU koriste izrazi 'stjecanje' za uvoz i 'isporuka' za izvoz na području EU. Grčić je također navela i detalje u postupcima prijave stjecanja i isporuke, a novost je i zbirna prijava, koja se vrši samo za transakcije u EU, a mora odgovarati redovnoj prijavi PDV-a u Poreznoj upravi.

Posebno je naglašen značaj PDVID-a, odnosno PDV identifikacijskog broja, koji je od 1. srpnja obavezan sastavni dio svakog računa, a sastoji se od prefiksa države (za Hrvatsku je to HR) i OIB-a.

Za naplatu PDV-a prilikom transakcija u druge države članice bitan je i način prijevoza robe, pa je tako Grčić istaknula kako će najteže biti dokazati tzv. Pick-up prijevoz, kada krajnji korisnik sam dođe preuzeti kupljenu robu. Drugi način je kad prijevoz obavi prodavatelj, a treći, i za naplatu PDV-a najlakše dokaziv način jest korištenjem tvrtki za prijevoz.

Na predavanju je kao novost spomenut i tzv. 'reverse charge' sustav naplate PDV-a prilikom isporuke dobara između poduzetnika (ne i krajnjeg korisnika), dakle poreznih obveznika u sustavu PDV-a. Tada se, prema članku 75. zakona, porezna obveza prenosi na primatelja isporuke.

Novina Zakona o PDV-u jest i to da se od 1. srpnja poreznim obveznikom smatraju i tijela državneih i lokalnih vlasti, ako se bave gospodarskom djelatnošću. Također, ukinuta su oslobođenja od PDV-a za branitelje pri kupnji vozila i strojeva, kao i PDV-a za vjerske zajednice prilikom stjecanja dobara koja se smatraju sredstvima za vjerske obrede. Od 1. srpnja poreznim obveznicima smatraju se i samostalni umjetnici ako prijeđu 'paušal' od 230 tisuća kuna.

Tvrtke koje budu trgovale u državama članicama EU morat će u njima obaviti obaveznu registraciju za PDV u toj državi, ako prijeđu prag isporuke, koji je u Hrvatskoj 270 tisuća kuna, a u svakoj državi EU taj prag je drukčiji. Hipotetski, tvrtka bi tako mogla obaviti 28 registracija, za svaku državu članicu posebno.

Dubrovački poduzetnici upoznali su se i s pojmovima tuzemstva (domaćeg tržišta), tržišta Europske unije, trećih zemalja (država van EU) i trećih područja (dijelova država EU izuzetih iz EU).

Novi Zakon o PDV-u na poseban način određuje pojam 'novih prijevoznih sredstava', kojima se smatraju sva motorna kopnena vozila iznad 48 centimetara kubnih i snage veće od 7,2 kilovata, a prešla su do šest tisuća kilometara i od prvog korištenja (prve registracije) nije prošlo više od šest mjeseci. Kad je riječ o plovilima, da bi se smatrala 'novim prijevoznim sredstvima' ne smiju biti duža od 7,5 metara, moraju biti u prometu najviše do 100 sati.

Prisutnima je predstavljen i tzv. VIES sustav (VAT Information Exchange System), nacionalna baza za razmjenu informacija o isporuci dobara.

Na žalost, pri kraju izlaganja Grčić na brojna konkretna i životna pitanja nazočnih nije mogla i konkretno odgovoriti, stalno govoreći: „Ovo govorim samo načelno, a iz središnjice Porezne uprave stiže uputa!“, misleći pritom na brojne preporuke na internetskim stranicama Porezne uprave. Uz upute, očekuje se donošenje još nekoliko pravilnika, tako da se, zapravo, Zakon tek 'uhodava'.

Zato je valjda i predavanje održano pet dana nakon početka službene primjene.

Pročitajte još

Dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom od 28. do 30. svibnja

Dulist

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija