Aktualno

Što se sve mijenja u Novoj 2013.?

Što se sve mijenja u Novoj 2013.?

S prvim danom nove 2013. godine, Hrvate očekuju i brojne zakonske izmjene.

Tako se posjedovanje droga za vlastite potrebe više ne tretira kao kazneno djelo, ali neisplata plaća postaje kazneno djelo. Za većinu građana vjerojatno je najbitnije što se od danas pooštravaju i prometne kazne.

Tako se primjerice posjedovanje droga za vlastite potrebe kažnjava prekršajno, novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna, a može se izreći i mjera obveznog liječenja ili rada za opće dobro. Ipak, novim Zakonom koji je stupio na snagu početkom nove 2013. godine, nije propisana količina droge koja se smatra drogom za vlastitu uporabu. Ipak, posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, a dileri bi zbog toga mogli završiti čak 15 godina u zatvoru. Neisplata plaća postaje kazneno djelo prema izmjenama KZ-a, osim ako poslodavac zbog nedostatka novca nije u mogućnosti isplatiti plaću. Taj se izuzetak ne primjenjuje na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

Organiziranje nedozvoljenih igara na sreću prebačeno je iz  prekršajne u kaznenu sferu.  Zakon se usklađuje s Ugovorom sa Svetom Stolicom, pa su od obveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike, izuzeti i ispovjednici.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece moraju prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teku od punoljetnosti žrtve.

Hrvati od danas moraju više pažnje posvetiti pravilima u prometu jer se pooštravaju i kazne u prometu. Ugrožavanje brodskog prometa kažnjava se teže od obijesne vožnje na cesti, a proširena je i definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba.

Izmijenjen je i Zakon o reviziji te potvrđen Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za zajam od 50 milijuna eura za 'Dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza'.

Izmijenjeni su i zakoni o porezu na dohodak te o doprinosima, koji predviđaju uvođenje novog, jedinstvenog obrasca za naplatu poreza i doprinosa, koji zamjenjuju šest sadašnjih obrazaca.
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist