DuList IN

ŠTO POGLEDATI U KINU? Veliki povratak Lare Croft

ŠTO POGLEDATI U KINU? Veliki povratak Lare Croft

Tomb Raider

Bez obzira igra li igrice ili ne vjerujem da ne postoji nitko tko nije čuo za Laru Croft, britansku arheologinju koja u igricama skakuće širom svijeta rješavajući zagonetke i tražeći izgubljene artefakte. Lik iz igrica u topu i vrućim hlačicama, naoružan sa Heckler & Koch USP Match pištoljima i lukom i strijelom, zaslužan je za prodaju 63 milijuna primjeraka igrica, kao i dva filma s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi. Legendarni serijal igara je 2013. doživio reboot, a pet godina kasnije stiže nam i filmski reboot.

Lara Croft je strastvena, samostalna djevojka i kći ekscentričnog pustolova koji je nestao dok je ona još bila tinejdžerica. Sedam godina kasnije Lara ne želi preuzeti očevo nasljedstvo jer još ne može prihvatiti da njega nema. Ali nakon što pronađe zagonetku koju joj je otac ostavio, i riješi je, Lara kreće u avanturu koja će je odvesti na skriveni japanski otok u kojem će je čekati otkrića o kojima će ovisiti ne samo njezina daljnja sudbina, nego i sudbina čovječanstva.

Video igrice i njihove filmske adaptacije nemaju baš neku uspješnu povijest, a jedan od rijetkih uspješnih adaptacija je baš Lara Croft, jer je Angelina Jolie, u tadašnje vrijeme kada još nije bila hodajuća kost, bila tako savršen izbor za ulogu. Dva filma možda nisu bila najkvalitetnija, ali su bila jako zabavna, a i tko nije volio gledati Jolie u hlačicama.

Ali vremena se mijenjaju pa je izraženi seksipil britanske arheologinje postao neprihvatljiv te je 2013. godine napravljen reboot igrice u kojem je Lara prošla i redukcijsku mamoplastiku, odnosno smanjivanje grudi. Na reboot igrice naslonjen je i filmski reboot u kojem je Angelinu zamijenila Alicia Vikander, a naglasak više nije na seksipilu pa je Lara čvršća, nezavisnija i jača nego ikada.

Ukoliko ste ljubitelj igrice, odnosno nove Lare, bit ćete sigurno prezadovoljni, jer Tomb Raider je daleko najrealističnije prebačena igrica na film! Ne samo da je seksipil potpuno u drugom planu, dapače primijetit će ga vjerojatno samo fanovi švedske glumice poput mene, nego su i tako uspješno prebačeni najvažniji elementi igrice poput rješavanja zagonetki i kultnog Larinog skoka, kojim film obiluje. A da ne govorim da su neke scene, poput scene s olupinom zrakoplova i vodopadom, uspješno kopirane iz igrice. Vizualno, film je savršena kopija igrice i vjerujem da će svi fanovi igrice biti prezadovoljni.

Prezadovoljni mogu biti i s Vikander koja je možda nekima bila razočarenje nakon što je svima slika Angeline Jolie u pripijenom kostimu još uvijek pred očima, ali koja se itekako dobro snašla u ulozi. Lara Croft djeluje realistično, kao prava osoba, a Vikander izvrsno djeluje u akcijskim scenama, iako je nekada vidljivo korištenje CGI-ja. Ostali likovi su zanemarivi iako su dobili puno vremena, čak i iznenađujuće nekada izgleda da je Lara gurana namjerno u drugi plan kako se film ne bi bazirao samo na njoj, što jest čudno s obzirom da bi ovo trebao biti njezin film.

A očigledno je, što je i razumljivo, da je ovo film temeljac za buduću novu franšizu. Osim što je u ovome naglasak na Larino upoznavanje s nekim stvarima – prva avantura, prvo ubojstvo, prvo ranavanje, i prvi dodir s kultnim oružjem, priča je ostavljena tako da se može odmah krenuti u realizaciju nastavka – ukoliko rezultat na box officeu bude zadovoljavajući.

Ali, ovaj film je i, po mom skromnom mišljenju, napravio grešku pokušavajući biti previše ozbiljan. Pri tome ne mislim da bi trebao biti prepun humora kao posljednji Thor, ali humora jedva mrvicu ima, a radnja se nepotrebno pokušava napraviti ozbiljnom. Govorimo o igrici u kojoj seksi djevojka u vrućim hlačicama sa dva pištolja skakuće po stijenama i zavlači se u grobnice – zvuči li to ikome ozbiljno?

Više recenzija pročitajte na Lone Wolf.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist