DuList IN

ŠTO POGLEDATI U KINU? Stigli Odmetnici i Dugi iz kamenog doba

ŠTO POGLEDATI U KINU? Stigli Odmetnici i Dugi iz kamenog doba

Snimani u Hrvatskoj, Odmetnici su akcijski film koji radnju smješta u ratnu BiH u kojem grupa američkih marinaca pokušava u dubinama jezera otkriti nacističke sanduke sa zlatnim polugama koje tu leže još od Drugog svjetskog rata.

Unatoč tome što ga se pokušava prikazati kao visokobudžetni blockbuster, film za koji je scenarij napisao hvaljeni Luc Besson koji je ujedno i producent je ustvari reinkarnacija ‘straight to video’ akcijskih filmova B kategorije s kraja 80-tih i početka 90-tih. Naoružan ‘over the top’ akcijom u kojoj zakoni fizike i logike ne igraju baš nikakvu ulogu, kao i većinom kriminalno lošom glumom, Odmetnici su klasičan primjer ‘cheesy’ akcijskog filma.

Jedine svijetle točke filma koji je kao i Tri kralja pokušao spojiti ratni film s temom pljačke, ali uz dodatak ratnih zločinaca, su uvijek odlični J.K. Simmons koji je ovdje nažalost u epizodnoj ulozi, te atraktivna Nizozemka Sylvie Hoeks koja je čak solidno savladala naš jezik. U filmu se pojavljuju i neki naši glumci, u manjim ulogama, koji, naravno, većinom glume – Srbe.

Kao akcijski film Odmetnici ne zadovoljavaju, a kao film s temom pljačke još i manje, stoga se film redatelja koji je radio s velikim Jamesom Cameronom nikako ne može proglasiti zadovoljavajućim. Jedino bi u onima koji su odrasli na filmovima Michaela Dudikoffa mogao probuditi nostalgiju.

DUGI IZ KAMENOG DOBA
Iz Velike Britanije, što je još samo jedan pokazatelj trenda da SAD dobiva opasnu konkurenciju van svojih granica kada je riječ o animiranim filmovima, stiže zanimljiva prapovijesna avantura smještena u doba prapovijesti, u kojoj pećinski čovjek Dugi zajedno sa svojim najboljim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, pokušava ujediniti njihovo pleme u borbi protiv moćnih neprijatelja koji im prijete.

Sniman stop-motion tehnikom (odnosno tehnikom u kojoj se figure postave u jednu poziciju, snimi sličica, namjesti se pokret, ponovo snimi i tako se ponavlja proces, pri čemu treba uzeti u obzir da jedna sekunda filma ima 24 sličice!?) Dugi iz kamenog doba prije svega impresionira vizualnim izgledom koji će podsjetiti na napredniju verziju Janka Strižića.

Očekivano, film koji u svom prvom dijelu zbog priče koja se vrti oko priprema za dvoboj podsjeća na Rockyja ili Ledenu stazu, sve snage baca na komediju, i u tome i uspijeva iako ga se ne može svrstati u najsmješnija ostvarenja, pogotovo jer koriste dosta fora iz drugih filmova, najviše Kremenka. Ali, unatoč tome Dugi iz kamenog doba je zabavan film koji gledatelja uvijek drži s osmijehom na licu.

U današnje vrijeme, kada je teško smisliti toplu vodu, pogotovo kod animiranih filmova, teško je očekivati da će film ponuditi nešto senzacionalno i spektakularno, ali Dugi iz kamenog doba s ponuđenim nudi sasvim dovoljno za zabavu djece, ali i starijih.

Više recenzija potražite na lonewolf.com.hr.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović