AktualnoHrvatska

Što nam je Linić poželio u 2014.?

Što nam je Linić poželio u 2014.?

Na najavu ministra financija Slavka Linića koji za sljedeću godinu najavljuje snižavanje kamata banke se još nisu oglasile. Njegova je želja da kamate padnu jedan posto.

– To bi bio cilj, a vidjet ćemo koliko će biti. Želja nam je da u Hrvatskoj vodimo brigu da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između samih kamata. A druga želja nam je da te kamate na neki način što više približimo kamatama u zemljama Europske unije, rekao je Linić svoje želje za 2014., prenosi HRT.

Najavu ministra Linića da će građanima neplatišama oprostiti i dugove mediji su već nazvali božićnim darom. Riječ je o svim vrstama dugova, od otplate kredita do neplaćenih komunalija i poreza.

No postavlja se pitanje koliko je to pravedno prema onima koji od minimalnih mirovina i plaća svoje obveze na vrijeme podmiruju, a takvih je prema statistikama najviše.
– Nije pravedno jer jednostavno to su loše poruke svim onim građanima koji redovito plaćaju svoje obveze koji su uredni u tim plaćanjima i kojima zaista ne možemo dati obrazloženje, ali to je staro zatečeno stanje – smatra ministar financija.

Podsjetimo, čak 290.000 građana je u blokadi. Računi su im pod ovrhama i ne mogu platiti redovite porezne obveze. Država će otpisati određena komunalna davanja, djelomične obveze prema bankama, a velik dio dužnika su obrtnici koji zbog neplaćenih dugova ne mogu više poslovati.

– Otpisati dugove treba samo sirotinji – smatra sindikalist Krešimir Sever.
– Onda bi se u svakom slučaju trebalo držati socijalnog kriterija, mjerila, pa reći da je oprost dugova dapače i poželjan, ali za sve one koji su sirotinja i da se pritom ide sa socijalnim mjerama – smatra.

Otpisivanje praktično ionako otpisanih poreznih dugova za financijaša Tihomira Domazeta očekivana je i dobra odluka, ali nije dovoljna. Treba još cjelovitiji program fiskalnih poticaja za gospodarstvo u cjelini, poduzeća, stanovništvo i sve ostale sudionike u gospodarstvu, mišljenja je financijski stručnjak.

Smatra da Linićev oprost dugova neće potaknuti i redovite platiše da izbjegavaju poreze, već računa na to da bi ta mjera mogla biti blagi stimulans za ekonomski rast.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist