Aktualno

ŠTO NAKON SANACIJE? Bolnica treba smanjiti dug i liste čekanja, a pojačati kadar

ŠTO NAKON SANACIJE? Bolnica treba smanjiti dug i liste čekanja, a pojačati kadar

U posljednje tri godine Opća bolnica Dubrovnik generirala je novi dug od 40 milijuna kuna godišnje, što, kako je istaknuo župan Nikola Dobroslavić, pokazuje koliko je pokušaj sanacije bivše Vlade bio neuspješan.

OB Dubrovnik danas ima dug od 100 milijuna kuna, jednako kao na početku sanacije.
-Sanirani iznos od 124 milijuna kuna pokazuje da je zapravo generiran novi dug, otprilike 40 milijuna kuna godišnje – rekao je župan Nikola Dobroslavić, dodavši kako će se zajedno s Ministarstvo zdravlja pokušati smanjiti dug. Župan je danas prvi put od završetka sanacije obišao OB Dubrovnik gdje je održao sastanak s Upravom, ali i obišao nove prostore bolnice.
Osim smanjenja duga, Bolnica mora smanjiti i liste čekanja, ali i riješiti deficit kadra. Kako je istaknuo vršitelj dužnosti ravnatelja dr. Mario Bekić, dug kao i liste čekanja dijelom će se smanjiti i nabavkom nove opreme.
Pred novim vodstvom OB Dubrovnik na čelu s dr. Mariom Bekićem osim posao je smanjenja i listi čekanja, ali i rješavanje deficita kadra.
-Dijelom dug nastaje i zbog vrste poslovanja tako da ćemo u najnovijem sustavu imati i jedinicu za centralno naručivanje pacijenata koja će profunkcionirati idući tjedan, a njezina informatizacija bit će gotova kroz mjesec, mjesec i pol dana. Organizacijom rada smanjit ćemo liste čekanja, posebno za neke dijagnostičke pretrage gdje su se liste čekanja mjerile u mjesecima. Bolnica ima prostorno dobra rješenja, nabavlja se nova oprema, a želimo je podići ina veći kadrovski stupanj – istaknuo je među ostalim Bekić. Najavio je i potpisivanje ugovora s Ministarstvom zdravlja koje će bolnici darovati 124slojni MS CT-a koji će doći do kraja iduće godine.
-S novim ustrojem kroz novi raspored rada i nabavku nove opreme doći će dijelom do smanjivanja dugova, ali i lista čekanja – rekao je Bekić, naglasivši kako se kroz poticajne mjere zdravstvenim djelatnicima moraju stvoriti bolji uvjeti rada kako bi se zaustavio njihov odlazak u inozemstvo.
Bolnica je suočena i s deficitom kadra, što je posebno izraženo na Ginekologiji. No nedostaje i traumatologa, pedijatara te dijagnostičkog kadra.
-Možemo govoriti o deficitu kadrova kako stručnih tako i pomoćnih – rekao je Bekić.
Podsjetimo, Odjel ginekologije napustilo je troje liječnika, a dr. Krmek je otišao u mirovinu, no ugovorom mu je omogućen rad od četiri sata dnevno.
-Kroz ugovore s KBC-om Rijeka uspjeli smo riješiti taj problem tako da u vremenu od nekoliko mjeseci problem ginekologa ne bi trebao postojati. Tu su i pojedinci koji pomažu u vlastitom aranžmanu, a odluka Ministarstva koja bi uključivala uvođenje u sustav dežurstva kolege iz primarne zdravstvene zaštite bi ovaj problem zauvijek riješilo. Tražili smo i tri specijalizacije iz ginekologije te natječaj za tri gotova ginekologa – objasnio je dr. Bekić.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist