Politika

Što je to gradonačelniku javni interes?

Što je to gradonačelniku javni interes?

Nezavisna lista grupe birača Srđ je Grad uputila je priopćenje za medije vezano za razgovore s političkim opcijama koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
„Dragi sugrađani,
proteklih smo dana obavili dva razgovora s političkim opcijama koje participiraju u radu Gradskog vijeća.

Na inicijativu Iva Šimunovića iz stranke HSP dr. Ante Starčevića nositelj naše liste Igor Miošić susreo se u srijedu navečer s njim i nositeljem liste Hrvatskih laburista – stranke Rada Matkom Bupićem.

Zajednički zaključak tog sastanka je kako je potrebno u naredne 4 godine osigurati jak mehanizam kontrole u odnosu na ovlasti gradonačelnika.  U tom smislu ključna je pozicija predsjednika Gradskog vijeća. Potrebno je pronaći kandidata koji će dobiti potreban broj vjećničkih glasova, a koji u obnašanju funkcije predsjednika GV neće biti produžena ruka gradonačelnika.

Kako ne postoji razlog za žurbu i ishitrena rješenja, vjećnici kandidacijske liste Srđ je grad neće na sljedećoj sjednici podržati mogućeg kandidata, ukoliko njegov izbor ne bude jamstvo uvažavanja triju zahtjeva vezanih uz temeljne smjernice našeg programa: Odgoda donošenja ovakvog UPU-a platoa Srđ, prihvaćanje Etičkog kodeksa i osnivanje Povjerenstva za upravljanje javnim dobrima.
 
Nakon toga uslijedio je poziv iz Ureda gradonačelnika, koji smo prihvatili i jutros su se izabrani vijećnici s naše kandidacijske liste Igor Miošić i Ivan Viđen susreli s gradonačelnikom Androm Vlahušićem i njegovim zamjenikom Željkom Ragužem.

U razgovoru s gradonačelnikom, vjećnici kandidacijske liste Srđ je grad istaknuli su da neće biti destruktivna oporba, u smislu da bi a priori glasali protiv prijedloga akata koje na dnevni red stavi gradonačelnik. O svakom ćemo prijedlogu prethodno porazgovarati u okviru liste, posavjetovati se sa stručnjacima i zainteresiranim građanima te donijeti odluku u skladu sa izvedenim zaključcima.

Između gradonačelnika Dubrovnika, međutim,  i  kandidacijske liste Srđ je grad postoji temeljno neslaganje oko definicije javnog interesa. Iz tog neslaganja proizlaze sukobi oko niza konkretnih gradskih projekata, od koji su neki dovršeni, neki su u tijeku, a neki će tek biti pokrenuti. Konstatiravši kako je u prethodnom mandatu GV bilo pasivno i nezainteresirano, gradonačelnik je na sastanku istaknuo kako od vjećnika Srđ je grad, kao i od ostalih vjećnika traži i očekuje u narednom mandatu uključivanje u upravljanje gradom kroz podnošenje prijedloga  i amandmana, odnosno kroz aktivno sudjelovanje u radu GV-a.

O sastavljanju eventualne većine u Gradskom vijeću na ovom sastanku nije bilo govora.

Kako smo obećali građanima, i dalje ćemo javno i transparentno izvještavati o svim sastancima i razgovorima s političkim opcijama koje sudjeluju u konstituiranju Gradskog vijeća Dubrovnika.

KLGB Srđ je Grad“

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist

U Petilovrijence tek pomalo pristižu članovi HDZ-a

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ (SDP) Idu nam na ruku rezultati izlaznih anketa. HDZ je u problemu

Dulist.hr