Natrag
19.4.2019 03:14

facebook

twitter

google

rss

dulist

ŠTO JE KRIPTOVALUTA? Vrlo je popularna, a mnogi vjeruju da ima budućnost

27.2.2018 @ 19:36 Dulist Aktualno
18;18

Podijelite:

Zanimljivo predavanje o kriptovalutama održao je u utorak navečer na Sveučilišnom kampusu Nikola Škorić, osnivač Electrocoina, hrvatske mjenjačnice kriptovaluta.

-Kriptovalute i tehnologija na kojoj leži ‘blockchain’ danas su vrlo popularne. Postoji dosta mistifikacija, a u medijima se mogu pročitati dezinformacije o tim tehnologijama. Nužno je uložiti malo energije da bismo javnosti razjasnili pojmove koji su ovih dana možda i previše u medijima – rekao je Škorić, koji se Bitcoinom, prvim predstavnikom kriptovaluta, bavi već četiri godine.

-Bitcoin je online trenutna, brza, platna mreža kao sustav za prijenos vrijednosti, poput bankarske mreže ili PayPala. Jedan bitcoin je interna valuta Bitcoina. Bitcoin ima svoju adresu, anoniman je i ireverzibilan. Za razliku od drugih platnih mreža Bitcoin je prva decentralizirana platna mreža jer sami između sebe izvodimo transakciju. Transparentna je jer svi vide svaku transakciju te je slobodna, što znači da se svatko može uključiti – rekao je Škorić.

-Vjerujemo da tehnologija koju pokriva Bitcoin ima budućnost. Ona može biti primjenjiva ne samo u industriji novca, već i u mnogim drugim industrijama, a na nama je da to ostvarimo. Sama tehnologija ne ovisi pretjerano o broju uključenih pojedinaca, ali cijena bitcoina ovisi, kao i kod druge svake klasične spekulacije. Osim same cijene i mogućnosti za zaradu, bitcoin donosi tehnologiju te ne ovisi o broju korisnika, već nam sam po sebi donosi mogućnost rješavanja teških problema koje je bilo nemoguće riješiti bez ‘blockchain’ tehnologije – istaknuo je Škorić.

Predavanje je održano u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Dubrovnika.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana